forumБЕОГРАД – У Београду је данас почео трећи Београдски безбедносни форум на којем ће представници државног врха Србије и страни званичници, представници невладиних организација и независни експерти размотрити актуелна питања регионалне и међународне безбедности, спољне политике и привреде.

Конференција, коју организују Европски покрет у Србији, Београдски фонд за политичку изузетност и Београдски центар за безбедносну политику, почела је академским скупом на тему трансформације државе и професија у међународној безбедности, а говориће се и о регионалној сарадњи, одговору државе и друштва на екомску кризу.

Форум се ове године одржава под називом „Да ли је држава у процесу (де)конструкције? Ризици и одговори са Балкана и шире” и трајаће три дана.

Међу учесницима ће бити, према најавама организатора, поред високих српских званичиника, и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, амбасадори САД и Швајцарске у Београду Мајкл Кирби и Жан Данијел Рух, бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић и многи други.

Европске интеграције, изградња државе и безбедносни изазови, консекутивно председавање Швајцарксе и Србије ОЕБС-ом биће главне теме другог дана форума, а биће одржано и више дебата на различите теме попут утицаја односа Београда и Приштине на стабилност Балкана, политике ЕУ према земљама Медитерана, међунационалног помирења и других.

Последњи, трећи дан конференције, биће посвећен перспективи Балкана, а на панелима ће бити речи о енергетској безбедности у југоисточној Европи, безбедности на Косову, корупцији, као и изазовима НАТО алијансе.

Како је уочи форума за Танјуг рекла председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт, биће организовано 12 мањих сесија, од којих две посвећене Косову, а оне ће се бавити „низом врло занимљивих питања” – од питања безбедности Западног Балкана до безбедности у сајбер простору”.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић истакла је да циљ Форума да се ухвати корак са актуелним темама и едукује српска стручна и политичка јавност о актуелним темама и модерним изазовима и да се да допринос изградњи глобалне безбедносне заједнице.

Према њеним речима, скуп се одржава са двоструким циљем.

„С једне стране циљ је да се тренутно актуелна питања међународних односа и спољне политике и глобалне безбедности доведу у Србију и регион. С друге стране, реч је о настојању да се ојача безбедносна заједница, разумевање и комуникација између држава и грађана Балкана, као и да се Балкан представи као једна успешна прича, или барем као успешна прича у настанку након свих проблема који су били карактеристични за овај регион”, рекла је Бобић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почео трећи безбедносни форум

* Обавезна поља