Oliver IvanovićКОСОВСКА МИТРОВИЦА– Специјално тужилаштво Косова подигло је још у понедељак оптужницу против петоро окривљених Срба пред Основним судом у Митровици, рекла је за „Политику” Драгана Николић-Соломон, портпарол Еулекса у Приштини. Она није могла да прецизира идентитет лица против којих је подигнута оптужница.

„Политика” ипак сазнаје да је оптужница подигнута против Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда”, Драгољуба Делибашића, пензионисаног пуковника МУП-а Србије, оца и сина Илије и Небојше Вујачића, митровачког адвоката и радника „Пошта Србије”, и Александра Лазовића.

По речима Драгане Николић-Соломон, један од окривљених оптужен је за подстицање на извршење ратних злочина у априлу 1999. године и зато што је заједно са другим окривљеним подстицао на саизвршилаштво у извршењу кривичног дела тешко убиство и тешко убиство у покушају фебруара 2000. године.

Тројица преосталих окривљених оптужена су за кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају у фебруару 2000. године.

У канцеларији иницијативе „Слобода, демократија, правда” новинару „Политике” је потврђено да је Оливер Ивановић јуче око 15 часова примио документа за подизање оптужнице на „неколико десетина страница”. Он је у притворен 27. јануара ове године под наводним оптужбама да је учествовао у ратном злочину 1999. године и инцидентима 2000. године.

„Ивановић је потврдио у телефонском разговору да је примио документа о подизању оптужнице. Његов адвокат Небојша Влајић, који је одмах отишао код Ивановића, обратиће се сутра новинарима у 12 сати. Очекујемо да ће суђење брзо да почне и да се неће одуговлачити, као што се одуговлачио притвор који је продужаван на свака два месеца. Надамо се фер и правичном суђењу, како би наш лидер добио могућност да своју невиност и докаже”, каже за наш лист Ксенија Божовић, заменик председника Грађанске иницијативе „СДП – Оливер Ивановић”.

Небојша Влајић, Ивановићев адвокат, потврдио је за агенцију Бета да је оптужница против лидера ГИ СДП обухвата обиман материјал за који ће му бити потребно времена да га прочита и проучи.

protest-foto-TANJUG

И Миодраг Бркљач, бранилац Драгољуба Делибашића, пензионисаног пуковника МУП-а који је притворен 4. фебруара, под наводном сумњом да је учествовао у инцидентима 3. фебруара 2000. године у северној Косовској Митровици, рекао је за „Политику” да је Делибашић јуче примио оптужницу. Бркљач  објашњава да је сазнао и да је за његовог клијента затражено продужење притвора до даљег: „Летимично сам погледао предмет који је на неколико десетина страница и видео да се све оптужбе углавном односе на случајеве који су били предмет истраге из фебруара 2000. године, а у вези са кафићем ’Белами’ у Косовској Митровици”, каже Делибашевићев адвокат. „Такође, мој клијент се терети за тешка убиства, покушаје тешког убиства и наношење тежих и лакших повреда тог 3. фебруара.”

Подсетимо, и Оливер Ивановић и Драгољуб Делибашић након хапшења провели су извесно време у притворској јединици у Приштини, да би после више молби обојица били пребачени у притворску јединицу у Косовској Митровици. За обојицу је Влада Републике Србије тражила, уз гаранције да ће бити доступни косовским властима, да буду пуштени да се бране са слободе. Иначе, како је „Политика” већ раније писала, тужилаштву Еулекса јављали су се наводно многобројни сведоци и против Ивановића и против Делибашића, који је у време за које се терети био командир Полицијске управе у Косовској Митровици, а међу сведоцима су, незванично се чује, и неколицина Срба.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Подигнута оптужница против Ивановића

* Обавезна поља