Verbic 2БЕОГРАД — Министар просвете Срђан Вербић изјавио је да у Србији има 10.000 просветних радника вишка и да не постоји начин да се сви они прерасподеле.

„Тачну бројку даће наши статистичари. Ту је суштинска улога синдиката и директора школа, тако да се у свакој школи прави најкоректнија могућа прерасподела послова и из школа ће нам препоручити коме да понудимо отпремнину. У следећу школску годину морамо ући с оптимизованим бројем радника“, рекао је Вербић за Блиц.

На питање како ће решити проблем најдужег штрајка у историји српске просвете министар је одговорио: „На истој смо страни, морамо да се понашамо у складу са оним што нам је посао“.

„Повећаћемо плате наставницима и они ће бити први који ће дочекати повећање у јавном сектору, само не знам када“, рекао је Вербић.

На питање шта ће предузети ако наставници у штрајку одбију да закључе оцене на крају другог полугодишта, он је одговорио да се нада да се то неће догодити.

„Не знам шта могу да буду потези државе ако неко крене да систематски крши закон. То је питање које толико одступа од свакодневне праксе да је тешко на њега дати одговор“, рекао је министар.

ceopom istina za FB (2)Коментар ЦЕнтра за Откривање ПОлитичких Манипулација (ЦЕОПОМ)

Помињање цифре од 10.000 вишка запослених у просвети у тренутку када није постигнут договор са водећим синдикатима око прекида штрајка јасна је, мада подмукла, претња српског режима упорним и ојађеним просветним радницима.

Истине ради, мора се истаћи да просветни радници у штрајку немају законски основ да траже плаћање оних 15 минута за колико скраћују часове, већ су то дужни да им надокнаде синдикати чији су чланови, али то је свакако најмање спорно у читавој причи. И повод штрајка и сви остали њихови захтеви су легални и легитимни, посебно онај о потреби увођења платних разреда без којих је Вучићева „реформска“ мера класичан удар на најслабије плаћене корисне државног буџета (сразмерно стручној спреми и времену проведеном на раду).

Одговарати на те легалне захтеве тако што се поручује да има огромног вишка који не може бити решен прерасподелом, индиректна је претња онима који настављају штрајк да лако могу остати без посла због те своје одлуке. Ово само потврђује праве намере режима који више и не скрива своје право лице – лице неспособне а бахате власти, склоне отвореном кршењу закона у који увлаче државне институције.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Подмукла претња министра Вербића и коментар ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља