hamond-vucicПрема сазнањима „Новости“, текст нацрта преговарачке платформе за поглавље 35, који је у среду у Бриселу уручен Марку Ђурићу, шефу Канцеларије за КиМ, има 49 тачака, од којих већина није статусно неутрална, већ директно води ка признавању косовске независности!

Наши извори нам преносе да су, практично, у тај предлог документа уграђене све оне замке које је Београд тешком муком успевао да избегне током бриселског дијалога. Нарочито је неповољан по Србију део који се односи на енергетски систем на КиМ, јер се практично тражи да буде предат Приштини.

Посредно признавање Косова, које нам „нуде“ низом конкретних решења, требало би да се „крунише“ потписивањем правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине. Један део земаља ЕУ инсистира да тај споразум буде између две државе или да се већ сада као крајњи циљ нормализације односа означи признавање Косова и његов улазак у УН.

Како нам тврде извори из врха ЕУ, спорни папир пише се у кабинету комесара за проширење Јоханеса Хана, а затим ће преко Савета ЕУ бити послат свим чланицама на усаглашавање. Пре него што заузму свој став или изнесу примедбе и сугестије, оне могу да се консултују са Србијом, што оставља простор Београду да дође до повољнијег текста. Коначан текст морају да аминују све чланице.

Засад се још не зна да ли ће за отварање поглавља 35 постојати мерила (тзв. бенчмарк), и која тачно, а претпоставка је да би то могла бити примена неких од већ постигнутих споразума са Приштином или чак склапање неког новог.

Брисел хоће више од признавања Косова!

Захтеви из нацрта преговарачке платформе за „косовско поглавље“ 35, која се спрема у Бриселу, гори су него да нам траже да формално признамо Косово! Све оно што Приштина није постигла дијалогом сада покушава да уради на овај начин, као, на пример, да нам отме „Газиводе“. Надам се да се о овом грозном папиру неће ни расправљати, односно да он и неће бити званични предлог.

Ове упозоравајуће поруке, да су пред Србијом поново тешки дани и да ће се о намерама врха ЕУ више знати након разговора са европском шефицом Федериком Могерини, у четвртак је упутио премијер Александар Вучић, непосредно после сусрета са британским министром спољних послова Филипом Хамондом.

Он је чак оставио отвореном могућност да до заказане рунде дијалога у Бриселу 13. октобра уопште и не дође, уколико се буде наставило с покушајима да се у преговарачку платформу за поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу Косова.

– Отварање поглавља 35, које се тиче нормализације односа са Косовом, за Србију ће бити проблем и видећемо како ће тећи разговори о томе.

Хамонд је похвалио напоре Србије и Вучића у нормализацији односа са Приштином и изнео очекивање да се тај тренд настави.

Поглавља

Док Србија, према речима премијера, очекује да се поглавља 32, о финансијској контроли, и 35 отворе до краја године, а 23 и 24 почетком 2016, Хамонд је изнео нешто другачије виђење возног реда наших интеграција:

– Надам се да ће бар једно поглавље бити отворено до краја године. Србија је постигла истински напредак на путу ка ЕУ, а Велика Британија ће наставити да вас подржава у том процесу.

Хамонд је подвукао да Србија у региону има важну улогу лидера, не само у дијалогу са Приштином, већ и шире, посебно у БиХ:

– Предложен референдум у РС је у супротности са напредовањем БиХ ка ЕУ. Поџравамо утицај Србије у томе, пошто не желимо да се референдум спроведе – рекао је Хамонд.

Hamond-Vucic_Tanjug_Zestic1(2)

Избори

Премијер Вучић је поновио да је неминовно да се у наредних неколико месеци одрже избори у Војводини, а спекулације да ће 16. октобра распустити свој кабинет и расписати ванредне парламентарне изборе назвао је „глупостима“.

– Тог дана имам паметнија посла – рекао је Вучић.

На све гласније захтеве који стижу из Војводине за стварање нове републике, премијер је узвратио да грађани Србије који живе у покрајини могу да буду мирни, јер „од тих сулудих и бесмислених идеја нема ништа“:

– На покрајинским изборима видеће се ко јавно, а ко тајно подржава идеју сепаратизма. Такви неће имати шансу на изборима, ни у Војводини, ни у другом делу Србије.

Ветропаркови

На причу о ветропарковима неће бити стављена тачка све док се не утврди да ли је неко заиста тражио новац или је неко други лагао, рекао је Вучић, а онима који инсистирају на ветропарковима поручио је да грађанима кажу да ће двоструко више плаћати струју из тих извора него из конвенционалних, а све да би инвеститори зарађивали:

– Што више то одложимо, а мораћемо једном да прихватимо јер је то услов ЕУ, то је чист севап за нашу земљу. Знате ли какве су притиске вршили кад сам наредио да се смањи фид-ин тарифа са 9,5 на 9,2 евроценти по киловат-часу, што је данас готово двоструко више од актуелне цене струје – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се представници ДС хвале да су они одмах прихватили реализацију инвестиција у ветропаркове и упитао: „Ко је од вас примио паре да то прихватите одмах?“

Пајтић

Вучић је одговорио и на питање да прокоментарише изјаву покрајинског премијера Бојана Пајтића да су „небеске размере Вучићеве бахатости“:

– И Пајтић данас живи у много бољој и уређенијој земљи него што је била пре две и три годне. Док год будем имао подршку грађана да водим Владу, то ћу да радим. Кад не будем имао, неће ми бити потребни ни Мишковић ни бодљикава жица да ме везују за фотељу.

– Можда је бахатост у томе што нисам ишао на Брионе 20 дана, него сам се борио овде како да кажем „добродошли“ макар после 20 година онима које нисмо дочекали како треба у време „Олује“.

Игра великих око чланства Приштине

Хамонд је у четвртак у Београду рекао да ће Британија подржати чланство Косова у Унеску, уз аргумент да ће Приштина тако имати додатне обавезе да заштити српску културну баштину. Вучић је на то узвратио:

– И Хамонда сам упозорио на све погубне последице такве одлуке. То је велика и крупна игра која је у току и у којој покушавамо да заштитимо наше националне интересе и одбранимо Србију, иако бројке нису на нашој страни.

Приштина је у среду упутила писмо делегацијама земаља чланица Унеска, у коме тражи подршку за учлањење Косова, а заузврат обећава да „Косово неће променити ниједан пропис о културном наслеђу, без консултације са СПЦ“. Лидери косовских Албанаца у писму тврде и да ће СПЦ бити омогућено да има специјалне везе са Србијом, као и да ће за обнову српских светиња издвојити још два милиона долара. Према тврдњама извора из Приштине, аутор писма је Димитрис Москопулос, бивши шеф грчке канцеларије за везе на КиМ, који је сада страни саветник Владе Косова о религијском и културном наслеђу.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Поглавље 35. теже од независности Косова

* Обавезна поља