devenportБЕОГРАД – Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт изјавио је данас да Брисел жели да Србија подржи јединствен став ЕУ у вези са ситуацијом у Украјини.

„Мислим да Влада Србије дели забринутост ЕУ, забринутост Европског савета што се тиче ове ситуације. Мислим да Влада Србије жели да види деескалацију ове ситуације. Иду напори у том правцу и желимо, наравно, да Србија подржи тај јединствен став ЕУ што се тиче Украјине“, рекао је Девенпорт новинарима у Медија центру.

На питање новинара да ли то значи да се настављају притисци на Србију како би се јасно одредила према украјинској кризи, Девенпорт је одговорио да „није реч о томе“.

„Реч је о озбиљној забринутости због ситуације која постоји и о томе како да је решимо на начин који поштује територијални интегритет Украјине“, казао је он.

Амбасадор ЕУ је рекао и да је данас поново пренео шефу српске дипломатије Ивану Мркићу једиствен став ЕУ о украјинској кризи и мишљење да позиција Москве према Криму није прихватљива.

На констатацију новинара да став ЕУ можда није сасвим јединствен с обзиром да је Немачка саопштила да сматра да економске санкције можда нису решење и да има разумевања за избалансиран став Србије, Девенпорт је рекао да став Брисела јесте јединствен и да је тај став пре недељу дана изразио Европски савет.

Брисел чека детаље нове резолуције о Косову

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт није желео да коментарише најаву евентуалне нове резолуције о Косову, рекавши да Брисел чека детаљан садржај таквог документа.

„Чекамо да добијемо тачне детаље што се тиче садржаја такве резолуције. Не могу да коментаришем даље у овом тренутку“, рекао је Девенпорт новинарима у Медија центру.

Амбасадор ЕУ истакао је значај наставка дијалога Београда и Приштине, подсетивши да је у Бриселу у понедељак одржана још једна рунда разговора, у којој су учествовали и премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић.

„Као што сте чули од (високе представнице ЕУ Кетрин) Ештон, разговори су били позитивни, нарочито око имплементације споразума од 19. априла и посебно у области правосуђа“, рекао је Девенпорт.

ceopom istina za FB (2)Коментар ЦЕОПОМ-а (Центра за откривање политичких манипулација)

Нада да ће Запад имати слуха за „специфичну позицију“ Србије у односу на Русију, коју шире српски властодршци и њихова медијска камарила, потпуно је бесмислена. Србија ће морати да се изјасни у најскорије време и то онако како јој налажу њени евро-атлантски налогодавци. Сакривања иза техничког карактера владе не могу дуго трајати, а Вучић добро зна какве су му обавезе према Западу.

ЦЕОПОМ указује на могућност да је у току манипулативни процес којим Србија, односно њена власт, наводном доследношћу у „неутралности“ према легитимној интервенцији Русије на Криму, уствари замагљује нове кључне уступке на Космету, везане за организацију правосуђа и остала животна питања.

На ово нам указују резултати последње бриселске сесије, и то како прихватање да састав судија буде 60:40 посто, иако Бриселски споразум предвиђа да састав судства прати структуру становништва, а она је на Северу Космета 90:10, тако и Вучићеве изјаве типа „највише што се могло“.

Будући да је ово протекло релативно незапажено и „покривено“ управо информацијама о уравнотеженом српском ставу према „кримској кризи“ ваља очекивати наводно појачавање притиска из ЕУ и попуштање Србије према диктатима Брисела уз ново „покушали смо, али није се могло“.

Али, за то смо гласали, зар не?!


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Појачава се притисак ЕУ и коментар ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља