budimirБЕОГРАД – Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оценио је изузетно забрињавајућим што се велики број оних који су у Хрватској обележили православни Васкрс више не изјашњавају као Срби, те указао да има информације да је од рата до данас на територији те државе покрштено 30.000 Срба.

Будимир је Срни рекао да је недавно упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован располагао подацима да је 30.000 Срба покрштено у Хрватској након акције „Олуја“ 1995. године.

Он је нагласио да посебно забрињавају резултати посљедњег пописа, на коме су се Срби у великој мери одрекли свог националног идентитета.

„Посебно забрињава то што се приликом посљедњег пописа становника, од 200.000 пописаних, њих око 40.000 изјаснило да су Срби првославне вере, а 160.000 да су само православне вере. То значи да се, након формирања такозване Хрватске православне заједнице, иде за тим да се Срби прикажу да су хрватске православне вјере“, упозорио је Будимир.

Он верује да је такозвана Хрватска православна заједница основана управо да би се још једном извршила подела међу преосталим Србима у Хрватској.

„Нормално је да ми који смо избегли и прогнани не можемо много да утичемо на то стање, али се никада нећемо одрећи ни наше вере ни манастира, а знамо да смо због вере у највећој мери страдали у овом посљедњем рату“, поручио је Будимир.

Он је подсетио да пројекат асимилације и покрштавања Срба у Хрватској није ништа ново.

Будимир је оценио да је иронично то што ће до краја ове календарске године католички надбискуп Алојзе Степинац, који је у великој мери одговоран за злочине и покрштавање 250.000 Срба у НДХ, бити проглашен свецем.

„Очекујући да неко изнова изврши канонизацију Степинца, мислим да је то контрапродуктивно за Католичку цркву. Надамо се да до тога, ипак, неће доћи, јер ако се на томе заснива светитељство, не знам шта онда можемо очекивати од такве цркве“, закључио је Будимир.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Покрштавање Срба у Хрватској

* Обавезна поља