nikolic34-beta_fЛОНДОН – Председник Србије Томислав Николић оценио је у интервјуу за британски „Гардијан“ да је прошлонедељно убиство припадника Еулекса на Косову и Метохији био тежак ударац и покушај да се Србији нанесе велика штета.

„То је био тежак ударац за све оно што радимо на КиМ, а нарочито на северу. Волео бих да се докаже тврдња да то није учињено да би се Србија скренула са европских токова и сарадње са међународном заједницом“, рекао је председник Николић.

Он је у разговору за британски дневник, навео да је „много тога нејасно“ у вези са убиством припадника Еулекса, али да је очигледно да је могло да нанесе велику штету Србији.

„Влада Србије и ја, који сам тада био у званичној посети Бугарској, реаговали смо муњевито. Осудили смо тај догађај и ван памети је да на територији северног Косова, за коју се тако истрајно политички боримо, деси убиство прпадника међународних снага које нас одвлачи уназад“, рекао је председник Србије.

Он је додао, да је о томе јуче разговарао са првим човеком УН Бан Ки Муном и руским представницима, и да они „врло добро разумеју позицију Србије и знају да Србија са тим нема ништа“.

„То је дело појединца, а под знаком је питања његова мотивација да учини то дело. Очекујем да ће Еулекс уз нашу помоћ брзо решити тај случај. Тај човек у Србији сигурно никада неће наћи уточиште и оног часа када би се појавио био би ухапшен“, нагласио је Николић.

Он се током интервјуа осврнуо и на свечаност поводом откривања споменика великог научника Николе Тесле у Њујорку, рекавши да је „његово визионарство оно што утиче да се са поштовањем говори о њему, а онда се са поштовањем говори и о Србији“.

„Тесла је био свестан свог српског порекла, да му је отац био православни свештеник, али исто тако био је и узоран грађанин Америке и на известан начин је повезао Србију и Америку“, казао је председник Николић.

„Захвални смо Тесли на његовој генијалности, као и на томе што је био Србин који је тачно одмерио српство, али га није ставио изнад свега што постоји, већ га је ставио у раван са осталима и тражио је ту равноправност, коју нажлост ми још нисмо достигли“, навео је српски председник.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Покушај да се Србији нанесе штета

* Обавезна поља