birnБЕОГРАД – Министарства Владе Србије пола милијарде евра буџетског новца у четири године потрошила су на тзв. дискреционе трошкове.

Међу њима су и дугмад за кошуље, цветни аранжмани, али и мониторинг мрких медведа.

Податке је прикупила Балканска новинарска истраживачка мрежа – БИРН. Кажу како трошкови нису прецизирани у буџету и да грађани немају увид шта се крије иза милионских износа, нити на који начин се располаже њиховим новцем.

Пет хиљада евра за дугмад за кошуље потрошило је прошле године Министарство спољних послова Србије, јавила Ал Јазеера Балканс.

То је само део од 500 милиона евра такозваних „дискреционих трошкова“ из периода од 2010. до 2013.

Заобилажење конкурса

Део министарстава БИРН-у још није доставио тражене документе.

„Владе су у том свом поступању у трошењу буџета биле врло издашне у неким областима за које бисмо могли да претпоставимо да би требало да буду део неког ширег плана трошења, да то тако назовемо“, истиче Слободан Георгијев, истраживачки новинар БИРН-а.

За трошење овог новца министарства нису морала спроводити јавне конкурсе, што, кажу у БИРН-у, отвара могућност злоупотребе.

„Увек су исти налази, а то вам је да наравно својим по правилима партијским друговима намештају неке послове, дакле у оним ситуацијама када се желело да се прескочи процедура јавних набавки, онда би се некоме просто који је из твоје партије доделио посао. То је оно што као сви знају, али сада када објавите неке овакве податке имате и табеле које људи могу да провере. Онда је то поприлично потврђено“, додаје Георгијев.

Највећи део овог новца потрошило је Министарство просвете, готово три четвртине дискреционих трошкова за финансирање научноистраживачке делатности приватних и државних факултета, института и удружења која се баве науком.

Почетак штедње

Готово шест милиона евра претходне владе Србије потрошиле су за одржавање софтвера и сервисирање рачунара.

Исто толико за ангажовање експерата, стручних и посебних саветника, као и чланова комисија и радних група. Док је за набавку поклона, например, утрошено близу 125.000 евра.

У садашњој Влади Србије кажу да су почели штедети на дискреционим трошковима.

„Ја мислим да је вама било јасно последњих годину и по дана дакле и из претходне владе када је садашњи премијер био први потпредседник Владе да смо ми већ тада најављивали и трудили се колико можемо да дискреционе трошкове смањимо и свако министарство је избацило део ових трошкова. Значи, ја могу рећи да у енергетици 15 одсто је било мање трошкова него што је било на почетку планирано“, наводи Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије.

Све четири претходне Владе Србије у последње четири године залагале су се за ригорозну штедњу и најављивале болне реформе. У исто време, министри тих влада имали су право да самостално одлучују о дискреционим трошковима, чија је просјечна вредност била близу 400.000 евра.


Извор: Независне новине

Оставите коментар

Оставите коментар на Пола милијарде евра „дискреционих трошкова“

* Обавезна поља