selakovicБЕОГРАД – Члан Савета за борбу против корупције Владе Србије Јелисавета Василић оценила је данас да изјаве министра правде Николе Селаковића о антикорупцијским телима „не одговарају истини“.

Министар правде је у уторак критиковао рад антикорупцијских тела, укључујући Савет и Агенцију за борбу против корупције, оценивши да нису постигли задовољавајући резултат у сузбијању корупције.

„У Србији постоји једна лоша појава: раст антикорупцијске бирократије, а шта је донела оволика антикорупцијска бирократија? Себи (је донела) много – грађани финансирају плате, буџет је оптерећен, али недостају видљиви и значајни резултати те борбе. Таква пракса мора да престане“, рекао је тада Селаковић.

У изјави Јелисавете Василић који је агенцији Бета достављен као њен лични став, наводи се да така ста министра у односу на Савет за борбу против корупције не одговара истини.

„Савет никада није био бирократско тело већ прво антикорупцијско тело у Србији, а као објективан борац против корупције препознато је од стране међународне заједнице и грађана који се Савету свакодневно обраћају“, навела је она.

Додала је да се Савет „не бори за сопствене интересе, јер сви чланови имају своја занимања, те износ од 40.000 динара колико чланови добијају од Савета представља накнаду, а не ‘зараду'“.

„Савет се није борио ни за зграду него свој рад обавља у две канцеларије у згради Владе у површини од око 30 квадратних метара, све без адекватне техничке подршке што представља велики проблем који дуги низ година није решен“, навела је Јелисавета Василић.

Према њеним речима, дошло се до необичне ситуације у којој министар правде одговорност за неефикасно спровођење Стратегије пребацује на Савет којем је у Стратегији за борбу против корупције одређена надлежност праћења примене Стратегије.

„У односу на Стратегију, Влади није проблем Савет, него, напротив, Министарство правде, које је надлежно за координацију спровођења Стратегије, а које тај посао не извршава“, навела је она.

Jelisaveta-VasilicЈелисавета Василић је додала да је Савет присуствовао свим билатералним састанцима са одговорним субјектима обвезника Акционог плана али да је проблем у томе што су састанци одржавани без јасног циља, „састанци ради састанака“, а не ради ефикасног спровођења Стратегије, односно Акционог плана.

„Савет је доставио Влади два извештаја о спровођењу Стратегије и Акционог плана и навео је проблеме обвезника Акционог плана, међутим Министарство није уложило довољан напор да се ти проблеми отклоне“, навела је Јелисавета Василић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Полемика Василић – Селаковић

* Обавезна поља