Све мање београдски а све више глобалистички недељник НИН већ годинама је организатор традиционалног сусрета министара финансија, гувернера и директора пореских управа земаља региона, који се одржава у Бечићима. На неки начин овај економски форум пандан је оном на Копаонику, са том разликом што се онај копаонички одржава на крају сезоне скијања (када још увек има довољно снега), а овај у Бечићима на почетку сезоне купања, када је вода најслађа. Све то како би нам „финансијска елита“ радила у уравнотеженим условима, а углавном исте хостесе набациле што постојанију боју пред летњу сезону.

Овогодишњи НИН-ов форум, одржан од 15. до 17. јуна у хотелу „Сплендид“, имао је радни назив „Финансијска стабилност региона у глобалном окружењу“, а одвијао се кроз неколико садржајних панела. Као и обично, кад је добра забава, били су присутни представници свих земаља региона (Црне Горе, Србије, Албаније, Македоније, БиХ, Хрватске, Словеније, па и парадржаве „Косово“), али и глобалистичких институција попут Светске алијансе за финансијску инклузију (АФИ), Светске банке, ЕБРД-а итд.(1)

Мада, у економском смислу, на овом скупу није било ни превише мудрости, ни вредних новости, јер тога више и нема у истрошеним неолибералним формама, скуп нам је послао недвосмислену поруку да ЕУ овај простор сматра својим и да покушава да изнађе начине како да веже регион за себе, а да је то што мање кошта. Наравно, пре свега зато како би спречио економски продор Русије и Кине на ове просторе.

Најдиректније излагање у том смислу имао је бивши досовски министар иностраних послова, а сада генерални секретар Савета за регионалну сарадњу, са седиштем у Сарајеву, Горан Свилановић. Он је најавио да би у Трсту, 12. јула, на Самиту премијера Западног Балкана,  требало да буде усвојен вишегодишњи акциони план за регионално економско подручје, који би требало да поспеши и убрза коришћење потенцијала регионалног повезивања.(2) План је писао он, а тренутно пролази кроз оцену Европске комисије.

Тај план, чије елементе Свилановић назива ЦЕФТА-плус, темељи се на четри битна елемента:

  • Убрзање решавања регионалних спорова
  • Бржа либерализација
  • Уклањање бирократских баријера
  • Бржи проток роба

Пошто су све ово прилично широки појмови, јасно је да се земљама тзв. западног Балкана нуди економска цуцла варалица како, још неко време, не би пробали конкретне и профитне руске и кинеске програме чији би им се укус свакако допао. 

Но, сумњам да ће им то успети. Ако немају никог бољег и експертнијег да им прави Акционе планове од Свилановића, онда су му џаба плаћали купање у Бечићима…

______________________________________

(1) www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=1258963

(2) www.blic.rs/vesti/ekonomija/plan-za-region-svilanovic-cetiri-tacke-za-razvoj-ekonomije-nadamo-se-bez-sumova/jszn30b


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Политичке поруке економског форума у Бечићима

* Обавезна поља