Ljiljana-SmajlovicПокушај непријатељског преузимања „Политике” био би својеврстан вид дивљаштва чак и да на најугледнију српску медијску установу не насрћу власници једног од најгорих таблоида у новијој историји наше земље.

Али, није овде реч само о предаторском капитализму. „Куриров” напад на „Политику” је објава завршне фазе културног рата у ком су се линије фронта тако испомерале да, ако „Политика” падне, неће бити потребно ни да се воде преговори о капитулацији пристојне Србије.

Власници „Курира” нису дали ниједан доказ да су од немачког ВАЦ-а купили потраживања која „Политика” ионако оспорава. Немају доказе да су било шта купили, али воде прљаву кампању против листа који тобож покушавају да купе. Све живо што имају су више пута ставили под хипотеку, али не презају ни од чега да под контролу ставе лист за који истовремено измишљају да је дужан педесет милиона евра.

Наравно да нису Родићи ти који су измислили транге-франге трговину, фингирање тржишта и куповину без новца. У напад на „Политику” они су само уложили своје посебне вештине у разарању људи и институција. „Хеџ фондови” у Америци не маре за пустош коју за собом остављају у локалним заједницама, али немају таблоиде да их као претходницу шаљу да уз псовачку хајку ломе отпор жртава.

Зато није чудо да се људи устручавају да се супротставе „Куриру”. Прексиноћ је председник Србије изложен погрдама само зато што се усудио да јавно каже да би била катастрофа да „Политика” почне да личи на „Курир”. Таблоид је муњевито нашао чак два позната адвоката, Тому Филу и Боривоја Боровића, који су очитали лекцију Томиславу Николићу да је „злоупотребио функцију и утицај” и „извршио притисак” на медије. „Курирови” стручњаци се чак претварају и да верују како су Родићи „Политику” купили на берзи, кроз деонице.

А јуче се у хајку укључио и Миломир Марић, да објасни како су људи некад учили да читају из „Политике”, а сад се уз њену помоћ одвикавају од читања. Знате Миломира Марића? Открио је најнижу степеницу ријалитија а издаје се за новинара, па многи грађани Србије мисле да је новинар човек који убацује или избацује из штале у „Фарми”.

Лакоћа којом овај лист проналази „стручњаке” који ће да потврде оно што Раји и Аци одговара није вест, али јесте важан део друштвене моћи „Курира”. У неуређеном друштву се моћ стиче и тако да се ничег не стидите и да ни од чега не презате. Паукова мрежа утицаја „Курира” у српском друштву налик је оној „жутој хоботници” с графикона који је Савет за борбу против корупције нацртао о испреплетености њихових фирми и мрежи пребацивања потраживања.

Постојао је „Курир” и пре стотину и више година, када су Рибникари основали „Политику”, само се нико више не сећа како се тада звао јер су сви ондашњи „курири” изумрли. И није ту посреди никаква специјална српска ругоба: хоће то у фази „дивљег капитализма”, разарања породице и слабљења институција. „Курир” по себи не представља ништа, он је снажан само ако постоји упоредо с криминалним немаром државе. Тај немар је стварна претња судбини „Политике”, која је делом још у државном власништву.

Да ли држава излази из медија да би у њих ушли Родићи или Пецони?

Власт Бориса Тадића прва је покушала да тајно прода „Политику” „Куриру”, али је та брука спречена. Александар Вучић је по доласку на власт 2012. године обећао да ће се до краја августа те године знати потпуна истина о куповини „Политике”. Тридесет месеци касније, на врхунцу моћи, изјавио је да ни Свети Петар не би могао да размрси власништво „Политике”. Хоће ли остати на томе да држава не може ништа или ће истражни органи ипак успети да распетљају пипке те хоботнице?


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Политика између раје и граје

* Обавезна поља