policija-kijevКИЈЕВ – Украјинска жандармерија почела је да потискује демонстранте од зграде владе и да их „усмерава“ у улицу Грушевског.

Жандарми су наступили као својеврсни „живи зид“. Постављени у неколико редова, раме уз раме, напросто су изгурали демонстранте са простора испред седишта владе и улицом Грушевског их потискивали према Европском тргу.

Простор ослобођен од демонстраната одмах су блокирали тешко натоварени камиони „камаз“.

Истовремено је – на идентичан начин – потиснута и велика група демонстраната која је блокирала саобраћај улицом Институтска.

Наступајући корак иза жандармерије, украјинска „обична полиција“ почела је да уклања прве две од барикада које су подигли претходних дана учесници „евромајдана“.

Засад нема директног сукоба између жандармерије и демонстраната, али је ситуација крајње напета.

Ни жандармерија ни припадници специјалне јединице за разбијање демонстрација „Беркут” засад не прилазе Тргу независности на коме се налази основна маса демонстраната.

Појавиле су се, међутим, информације да су „беркутовци” упали у седиште опозиционе партије Баткившћина и да су при том били наоружани аутоматима.

„Растурили су нам групу која је стајала испред владе. Међутим, ситуација на Тргу независности је засад мирна. Ми не покушавамо да нападамо полицију. Не примењујемо силу. Нико од нас није наоружан” – изјавио је шеф посланичке групе опозиционе партије Баткившћина Арсениј Јацењук.

На вест да жандармерија растерује демонстранте, неколико стотина учесника протеста са палицама у рукама кренуло је према улицама Грушевскога и Институтска, али засад сукоба нема. А нема зато што им је пут затворила полиција у пуној опреми и са штитовима.

На то је ова група блокирала улицу Городецког. Засад обе стране чекају појачања.

Кијевски политиколог Јуриј Городњенко поводом најновијег развоја ситуације у главном граду Украјине, написао је:

Још пре неколико дана сам упозорио: уколико власт почне да издаје своје људе – изгубиће и последњи ослонац пред изборе 2015. године. А управо то се догодило. Опозиција се докопала адреса родбине припадника специјалне јединице „Беркут” која штити владу и резиденцију шефа државе.

Што је још горе, адресе, заједно са осталим подацима, дошле су у руке бојовника из организација „Тризуба” и УНА-УНСО. Има индиција да су те податке одали високи државни чиновници.

Све у свему, ово што се сада догађа у Кијеву веома подсећа на фебруар 1917. године. И тада је власт била беспомоћна. И тада је постајао веома моћан утицај спољног фактора. И тада су наоружане банде нападале на полицајце, војнике и официре који су били остали лојални цару.

Власти засад иде на руку једино то што опозиција нема јасан план за даље деловање и што њени лидери исувише зависе од команди из иностранства. Још је и руководство ЕУ ставило до знања да нема намеру да у Украјини подржи државни преврат с обзиром да је до нових председничких избора остало релативно мало времена, а Брисел има разлога да рачуна на успех опозиционог кандидата на изборима 2015. године.

Опозициони лидери су постали таоци „евромајдана” који су сами организовали. Додуше, сами су криви јер су током целе протекле деценије чинили све да у друштву култивишу непријатељство и мржњу. Демонстранти су у време председниковања Леонида Кучме излазили на протесте са паролом: „Доле Кучма!”, а сада гомиле студената по Кијеву узвикују: „Смрт непријатељима!”

Власт мора функционисати тако да провокатори и опозициони бојовници – на конкретним примерима – схвате да их чека неизбежна кривична одговорност.

Све који мисле да се и даље може ништа не чинити, подсећам да је 1917. године за Фебруаром дошао Октобар. Другим речима да и данас „добри студенти”, који на „евромајдану” својим „непријатељима” прижељкују смрт, могу цео народ, заједно са својим вођама, окупати у крви”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Полиција одбацује демонстранте од зграде владе

* Обавезна поља