hongkongХОНГ КОНГ – Хонконшка полиција уклонила је данас део барикада са места где демонстранти већ две недеље одржавају протесте, чиме је делимично омогућен проток саобраћаја кроз делове града који су до сада били парализовани због протеста, објавили су локални медији.

Више стотина полицајаца формирало је кордоне на ободима места протеста након што су рано јутрос уклонили део барикада, ухвативши неспремнима демонстранте чији је број током ноћи додатно пао, пренела је агенција АФП.

Кад су схватили да је полиција кренула у акцију рашчишћавања барикада, демонстранти су покушали да поново заузму своје позиције и заштите преостале баријере, али је притом општа атмосфера ипак остала мирна.

Полиција је саопштила да намерава да уклони барикаде ради лакшег одвијања саобраћаја, а не ради присилног окончања протеста.

До 09.00 часова по локалном времену улице на ободима места протеста, које су претходно биле блокиране, отворене су за саобраћај.

„Полиција позива демонстранте да послушају савет полицајаца, да не ометају активности полиције, да што пре могуће уклоне препреке које ометају саобраћај и да мирно напусте место протеста”, наводи се у саопштењу полиције, прочитаном на улицама помоћу мегафона.

Преостали демонстранти су на тај позив реаговали додатно учврстивши металне барикаде пластичним ужадима, док су се неки окупили око преосталих барикада, преместивши тамо своје шаторе или су сели окренути према полицајцима.

Протест је почео 27. септембра због противљења студената одлуци Пекинга да контролише изборе за градског челника 2017. године.

Демонстранти сада траже и да први човек Хонг Конга Леунг Чуен-јинг поднесе оставку како би протести били завршени.

Иако се прошле недеље у једном тренутку чинило да постоје шансе да би демонстранти могли да пронађу договор са властима, ти изгледи нестали пошто је хонгконшка Влада 9. октобра саопштила да се преговори отказују, уз образложење да је мало вероватно да би они били конструктивни.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Полиција уклонила део барикада у Хонг Конгу

* Обавезна поља