Данас се навршава 40 дана од убиства лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића. Породица, пријатељи и поштоваоци убијеног Ивановића изашли су на Ново гробље, како би покојном лидеру косовских Срба одржали четрдесетодневни помен.

Уз Оливерове најмилије, старију децу, удовицу Милену и брата Мирослава су бројни рођаци и пријатељи који им пружају подршку у најтежим данима. Мали Богдан, најмлађи Оливеров син није на гробљу.

Помен у Алеји заслужних грађана је почео у 11 сати, а међу окупљенима су и министар Расим Љајић, кандидат за градоначелника Александар Шапић, бивши председник Србије Борис Тадић, државни секретар МУП Владимир Божовић. Службу врши Сава Јањић, игуман Високих Дечана.

– Две недеље пре него сто је убијен, Оливер је дошао у Дечане, причали смо. Ево 40 дана је прошло од како је отпутовао Господу, ми се молимо, верујемо и знамо да је он живео честито. Нећемо га никада заборавити, посебно ми на Косову. Свима нам недостаје, изгубили смо доброг човека, оца, пријатеља, који је спасавао народ на Косову – дирљив говор је одржао Сава Јањић и расплакао присутне.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије служи четрдесетодневни помен Оливеру Ивановићу у Цркви Светог Архангела Михаила у Дољанима код Подгорице. Дољани су место из којег потиче породица Оливера Ивановића и одакле су одселили на Косово и Метохију.

Ивановић је убијен 16. јануара са шест хитаца у леђа испред просторија своје странке. Убица још није пронађен.

Вечерње Новости: Оливер Ивановић убијен „хеклером“ а не, из „дуге деветке“

На убијеног лидера грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића пуцано је из аутоматског пиштоља „хеклер и кох“, а не, како је раније објављено, из „дуге деветке“, пишу данашње „Вечерње новости“.

Како додаје лист, који се позива на изворе блиске истрази, убице су на дан атентата, 16. јануара, „опел астром“ пратиле Ивановића, од тренутка када је изашао из стана у Косовској Митровици.

Како се прецизира, подаци до којих су дошли истражни органи у Косовској Митровици показују да су убица и један или више његових помагача кобног јутра возилом пратили Ивановића од његовог стана у Улици Лоле Рибара, прошавши поред споменика цару Лазару, после чега су га претекли и у аутомобилу сачекали испред страначких просторија у Сутјеској улици.

 

Када је Ивановић стигао близу капије дворишта у којем су смештене канцеларије ГИ СДП, убица је са задњег седишта отворио ватру на њега, тврде „Новости“.

Према резултатима обдукције, Ивановић је погођен са шест метака у горњи део грудног коша.

Повређено му је неколико виталних органа и он је искрварио пре доласка Хитне помоћи, додаје лист.

Атентатори су, наводе „Новости“, истим аутомобилом побегли према Медицинској школи и, даље, ка насељу Брђани, где су у Улици војводе Путника, запалили „астру“.

Иако је спаљено возило брзо пронађено, у њему нису откривени трагови.

Подсећајући да је косовска полицијска служба за регион Север објавила пре два дана фотографије „астре“, којом су злочинци побегли, „Новости“ наводе да је „астра“ са фотографија сиве боје и да нема регистарске таблице.

Још није утврђено како је и када возило ушло на територију КиМ, а од српске полиције стигла је информација да је последњи власник возила била жена која га је продала неком ауто-отпаду, наводи лист.

„Новости“ истичу да је возило, за које је утврђено да је променило неколико власника откако је 2009. стигло у Србију, практично једини опипљив траг у истрази за који јавност зна.

Према информацијама листа, полиција и даље узима изјаве од људи који су били у контакту са Ивановићем последњих дана пре његовог убиства, а чека се и извештај о телефонским позивима.


Извор: Блиц, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Помен на 40 дана од убиства Оливера Ивановића

* Обавезна поља