Амфилохије Радовић, митрополит црногорско-приморски и егзарх свештенога трона пећкога, причестио се последњи пут јутрос око 8 у Клиничком центру Црне Горе.

Причешће му је у болнички кревет принео протојереј Бранко Вујачић, подгорички парох, а поред постеље седео је Амфилохијев монах Јустин Мреновић, сабрат Цетињског манастира, који се од њега није одвајао од 6. октобра, кад је владика примљен у болницу због инфекције коронавирусом. У 8.22, Амфилохије је преминуо.

У болници је у том тренутку, сведоче извори из КЦ-а, завладао потпуни мук. Недуго затим, лекари и комплетно болничко особље из свих одељења почели су спонтано да се окупљају у централном ходнику, желећи да на тај начин одају почаст главном чувару православља у Црној Гори и једном од најугледнијих епископа СПЦ, који никада никог није остављао равнодушним. Тужна вест одјекнула је као бомба..

У болницу су стигли затим и свештеници СПЦ како би спремили митрополитово тело за транспорт у Цетињски манастир, а испред Клиничког центра верни народ почео је спонтано да се окупља и пали свеће. Плакали су сви. И лекари, и свештеници, и грађани… У Црној Гори се не памти тужнији дан од овог када их је напустио вољени ђедо, човек због кога је месецима више од половине државе учестовало у величанственим литијама.

Неки грађани су ушли и у болничку собу како би се поклонили телу митрополита, који је, како се могло чути, у својој одори, са круном изнад главе и спокојем на лицу, изгледао потпуно спреман за царство небеско.

Бдење над благопочившим митрополитом Амфилохијем – Фото: Снимак екрана/YouTube

У 10 сати су почела да звоне звона свих православних храмова у Црној Гори и звониће све до сахране у 10, 12 и 16 часова. Уследила је потом претужна сцена када су свештеници износили ковчег са телом митрополита из болнице, пролазећи поред уплаканих медицинских радника, који су се у тим тренуцима крстили.

Митрополитово тело је на Цетињу дочекала река људи који су се окупили испред Цетињског манастира, где ће сутра, на празник Светог Петра Цетињског, у 9 бити служена Света заупокојена литургија. Истог дана, у 13 сати биће свечани испраћај владике у Подгорицу, где ће бити молитвено дочекани у 14 сати у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Подсетимо, митрополит је у болницу примљен 6. октобра ове године због запаљења плућа узрокованог инфекцијом коронавирусом. Упала плућа је залечена, а вирусна инфекција је престала, што је потврдио и негативан тест на корону, а забележено је и у званичном лекарском налазу. Опоравак је текао добро, а онда се митрополитово здравствено стање погоршало у четвртак, када је примећено да отежано дише, уз бол у грудном кошу.

Узрок је била појава ваздуха у средогруђу или пнеумомедијастинум, који се често јавља у ситуацијама у којима пацијент има осетљива плућа због дужине трајања упалног процеса и који је на кисеоничкој терапији током дужег периода. Та компликација је на крају и резултирала смртним исходом.

Фотографија Митррополита у левом углу –  Фото: Бета/Драган Гојић


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Последњи тренуци Митрополита Амфилохија

* Обавезна поља