selakovicБЕОГРАД – Министар правде Никола Селаковић изјавио је, поводом хапшења нарко боса Дарка Шарића, да се основано сумња да је постојао контакт између државне структуре са једне и криминалних организација са друге стране.

Селаковић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да је најважније да је Шарић пред правосудним органима и да ће од понедељка бити настављен главни претрес.

Говорећи о прању новца, Селаковић је рекао да то што целокупна јавност за то једно време није знала, не значи да за то нису знали многи у систему државе и државне власти.

„Немогуће је да када неко унесе у државу два или три милиона евра и покуша да их убаци у званичне токове, да се за то не зна, поготову, када сте држава у транзицији, у којој су у том процесу прања новца приватизована многа предузећа”, рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је акција хапшења Шарића важна и за Србију и Црну Гору, да она представља врхунац заједничке сарадње двају министарства правде и изразио уверење да ће се наставити.

Селаковић је указао на неодговорне информације у јавности о томе где се наводно Шарић крио, да је неистина да се налазио у Црној Гори и да почиње стављање тачке на причу да се тај нарко бос крио на граници Црне Горе и Косова или у некој земљи региона.

Министар правде је рекао да су домаћи полицијски органи идентификовали постојање организоване криминалне групе још почетком 2.000-их година.

„Тај колач је као квасац растао годинама, различите су се владе смењивале, а после уништења земунског, почео је да буја други клан”, рекао је Селаковић.

Селаковић је потврдио да ће судски процес „многа питања и отворити и затворити”, да је прво постојала оптужница за кријумчарење наркотика, па за прање новца, па за одавање службене тајне и да се „клупко одмотава”.

„Основано сумњамо да су цуреле информације из поверљивих државних органа”, рекао је министар правде.

Министар правде је рекао да је у Војводини, где је на власти Бојан Пајтић (ДС) који је председник војвођанске владе, постојао закон ћутања, јер су се трошиле огромне количине новца.

Селаковић је истакао да је Шарић купио два највећа хотела у центру Новог Сада, као и некадашња велика газдинства и пољопривредне комбинате и да су куповане многе некретнине.

На питање новинара зашто Шарић није ухапшен пре избора, Селаковић је одговорио да то не би било искрено и фер, да се водило рачуна о интересима грађана и да је акција дуго и детаљно планирана да буде изведена на јучерашњи дан.

Министар правде Црне Горе Душко Марковић је рекао да се све што је у последње време изјавио лидер Покрета за промене Небојша Медојевић показало као апсурдно и нетачно и нагласио да се Шарић није крио у Црној Гори.

Црној Гори и Србији и свакој држави у региону сада је много лакше, јер су показале способност суочавања са претњама организованог криминала по националну безбедност, рекао је Марковић у телефонском укључењу и изјави за ТВ Пинк из Подгорице.

Марковић је истакао да је поносан што је као члан владе и министар правде у овој операцији сарађивао са уваженим колегом Селаковићем.

„Посебну захвалност желим овом приликом да упутим потпредседнику Владе Вучићу, који је након нашег састанка, покренуо низ иницијатива које су резултирале споразумом о сарадњи и формирањем заједничког тима који је имао за циљ да лоцира, открије и приведе правди осумњиченога Шарића”, додао је Марковић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Постојао контакт између државе и криминала

* Обавезна поља