zivot-po-mmf1И пре него што су преговори са Међународним монетарним фондом (ММФ) почели, премијер Александар Вучић најавио је какав ће бити њихов епилог. Како је истакао, плате у јавном сектору и пензије биће повећане.

Засад је јасно да неће сви запослени у јавном сектору моћи да рачунају на евентуално повећање плата, као и да ће повишице бити скромне.

Према нашим сазнањима, буџетски простор за повећање личних примања грађана и пензионера је релативно мали, упркос добрим резултатима у државној каси.

Праг за повећање плата и пензија кретаће се око 0,5 одсто бруто домаћег производа, што је нешто више од 150 милиона евра. Свако повећање плата и пензија за само један одсто повећава укупне трошкове за осам милијарди динара (нешто мање од 70 милиона евра). То значи да би у најбољем случају пензионери могли да очекују повећање пензија од два одсто. Преостала средства требало би најправедније расподелити међу запосленима у јавном сектору. У Меморандуму економске политике, који је наша влада послала ММФ-у пре почетка преговора, наводи се да ће било какво повећање плата у јавном сектору бити циљано ка онима који су најмање плаћени. То су медицинско особље у здравству и просветни радници у основном и средњем образовању. Војска, полиција и социјални радници се не спомињу. То значи да, бар засад, никаквог линеарног повећања плата неће бити већ ће оно бити усмерено само ка појединим секторима. Војска и полиција се не спомињу.

Програмом са ММФ-ом, међутим, наводи се да је циљ да се удео плата у бруто домаћем производу смањи са 11 на седам одсто. Прошлогодишњим смањењем зарада тај издатак је смањен на 9,5 одсто. Није искључено да ће ММФ тражити неку алтернативну меру којом ће Србија моћи да смањи те издатке. Креаторима економске политике на располагању остаје и додатно смањење броја запослених.

Премијер је потврдио да ће повећања бити највећа у просвети и здравству, али да се Међународни монетарни фонд противи повећању плата за МУП и Војску. „Ја знам шта је моја идеја, за колико да се у ком сектору и коме повећа. Видећемо шта ће ММФ да каже. Знам само да су они против повећања за МУП и Војску. То је оно што знам сигурно, али не могу да кажем да у потпуности то виђење делим”, рекао је Вучић.

„У сваком случају биће и повећања. Полако. Све зависи од нас”, навео је премијер.

Поновио је да ће повећање највише осетити запослени у просвети и здравству, да ће просветни радници добити и једнократну помоћ, али и да ће плате бити повећане онима којима нису ни биле смањене, а то је 19 одсто запослених у јавном сектору. „Тиме показујемо да су наши приоритети просвета, здравство и социјални сектор и ту нећемо жалити новац, али ћемо то да радимо тако да не угрозимо функционисање нашег буџета”, рекао је премијер.

Укупно, како је навео, плате, рачунајући и приватни сектор у ком су значајно веће него прошле године, ове су године више него 2014, а 2016. ће бити још боље, закључио је Вучић.

Vucic-i-MMF-

ММФ: Одлука у наредних седам дана

На састанку са председником Владе Србије Александром Вучићем, представници Међународног монетарног фонда (ММФ) констатовали су да постоји простор за повећање плата и пензија, а одлука о износу биће донета у наредних седам дана.

„Увидом у тренутно стање уочен је простор за повећање плата и пензија”, изјавио је шеф Мисије ММФ Џејмс Руф и навео да би директна повећања требало да буду усмерена ка секторима у којима су примања најнижа, а то су просвета и здравство. „Знамо да постоји посвећеност да се реши проблем седам предузећа до краја године, али сматрамо да је и осталих 10 подједнако важно”, рекао је Руф, наводећи тренутну ситуацију у процесу приватизације о чему је говорио и премијер Вучић, који сматра да је приватизација предузећа највећи проблем у спровођењу реформи, очекујући подршку делегације у искуству и саветима.

Председник владе је рекао да је поносан на резултате у фискалном дефициту и да ће се лично ангажовати на решењу питања рационализације и реформе предузећа у државном власништву.

„Пред Србијом су велики задаци. Морамо марљиво да радимо у циљу повећања бруто домаћег производа и стабилизације јавног дуга. Осим рационализације, приватизација предузећа биће наша главна тема у наредном периоду. Лично ћу се ангажовати да се осети бољитак”, рекао је премијер, наведено је у саопштењ


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Повећање плата и пензија могуће, али за колико?

* Обавезна поља