sabicБЕОГРАД – Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је данас да је по други пут затражио од „Ер Србије” да јавности пружи информације о детаљима уговора којим је формирана та компанија, уколико не постоји нека конкретна опасност која би наступила објављивањем тог документа.

Шабић је, новинарима уочи почетка конференције о транспарентности рада правосуђа, рекао да је компанија „Ер Србија” један такав захтев већ одбила на начин који је предвиђен законом.

„Међутим, то што се неко позове на разлог који стоји у закону, не може да аутоматски имати за последицу ограничавања права јавности и медија. Само то што је неко предвидео да је документ тајан није довољно да се ускрати право јавности. Поред формалног је потребан и суштински аргумент, а то је да онај ко се позива на тајност објасни које би то конкретне штете проузроковало објављивање информације”, објаснио је Шабић.

Након тог одбијања, он је, како је рекао, пре неколико дана поново затражио од „Ер Србије” да преиспита захтев који је поднела невладина организација Транспарентност Србија.

Шабић је рекао да ће после следећег изјашњења „Ер Србије”, у зависности од садржаја те одлуке, одлучити да ли ће посегнути за даљим корацима које му закон дозвољава.

„Ако још једном буде одбијен захтев и нађем да за то нема основа и образложења, донео бих одлуку која би била у прилог права јавности да зна”, рекао је Шабић.

Повереник је рекао да је до сада добио више жалби у вези са тим поступком, међу њима и једну која је поднета против Владе Србије, коју је, међутим, морао да одбаци зато што повереник нема овлашћења да поступа против владе.

Он је, међутим, тим поводом упутио Влади Србије писмо у којем је изнео начелан став да уговори који подразумевају располагање великим државним средствима и крупним јавним ресурсима не могу бити тајна, осим у изузетним ситуацијама и то само делимично.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Повереник тражи увид у уговор са Етихадом

* Обавезна поља