СТРАЗБУР Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) одобрила је резолуцију којом се потврђују пуна овлашћења делегацији Русије у тој организацији.

За резолуцију је гласало 116 делегата, 62 су била против, а 15 се уздржало од гласања, преноси Танјуг.

ТАСС преноси да је украјинска делегација након објављивања резултата гласања напустила заседање ПС СЕ.

Повратак акредитива члановима руске делегације

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) ратификовала је акредитиве чланова руске делегације, пет година пошто је Русији укинуто право гласа у том телу.

ПССЕ је гласала за ратификацију акредитива руске делегације на пленарном заседању у Стразбуру, наводећи да је остала „посвећена дијалогу као средству постизања трајних решења”, саопштио је Савет Европе, преноси Бета.

Међутим, ПССЕ је позвала Русију да испуни низ недавних препорука тог тела, наводећи између осталог ослобађање украјинских морнара, сарадњу у привођењу правди одговорних за обарање авиона на лету МХ17 и предузимање мера за окончање кршења права припадника ЛГБТ популације, нарочито у руској републици Чеченији.

Чланови ПССЕ указали су у резолуцији да је та скупштина место где може да се покрене питање одговорности руске делегације, на основу вредности и принципа те организације.

ПССЕ је навела да очекује да њена „јасна понуда за дијалог” буде реципрочна и да доведе до конкретних резултата. Одлучила је да најкасније у априлу 2020. године размотри извештај о испуњавању обавеза Русије.

Руски званичници су поздравили одлуку ПССЕ да ратификује акредитиве чланова делегације те земље, док је седам држава, међу којима је и Украјина, данас објавило да повлачи своје делегације са заседања ПССЕ у знак протеста, наводи Асошиејтед прес.

Русији је пре пет година одузето право гласа у ПССЕ због припајања украјинског полуострва Крим.

Руски посланик Леонид Слуцки рекао је да је повратак делегације у ПССЕ „први значајан корак ка признању Крима као руског од земаља Савета Европе”.

Украјински делегат Леонид Јемец објавио је на Фејсбуку саопштење делегација Естоније, Грузије, Летоније, Литваније, Пољске, Словачке и Украјине, у којем се наводи да „Савет Европе губи поверење људи које треба да штити”.

ПССЕ је један од органа Савета Европе и у њему седе делегације парламената 47 држава чланица. Она нема моћ да даје обавезујуће налоге, али може да даје препоруке и да од националних влада захтева да положе рачуне о људским правима и демократији. Од 2014. године је и арена сукоба Украјине и Русије.

После одузимања права гласа Русији 2014. године, Москва је најпре одговорила бојкотом ПССЕ, а од 2017. године и престанком плаћања годишњег доприноса буџету Савета Европе.

Москва је запретила и иступањем из Савета Европе, што би био први такав случај. Руски грађани у том случају више не би могли да се обраћају Европском суду за људска права, судском огранку Савета Европе.

Такву екстремну могућност већина земаља је желела да избегне, иако неке, попут Украјине, балтичких држава и Велике Британије, сматрају да је отварање врата Русији прва пукотина у западним санкцијама Москви, уведеним после припајања Крима.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Повратак Русије у Савет Европе

* Обавезна поља