telepromter-esmark-1Судбина “Железаре Смедерево” је мрачна. Фирма коју је Влада Србије означила као стратешког партнера, “Есмарк Еуропе В.Б”, заправо је фантомска фирма из Холандије. На истој адреси фантомског “Есмарка” налази се и фирма која је већински власник “Жељезаре Никшић” за коју се спекулише да је у власништву премијера Црне Горе, Мила Ђукановића.

1) Америчка фирма “Есмарк” има седише у Пенсилванији и Чикагу.

2) Закључком Владе Србије од 12. јануара 2015. године фирма “Есмарк Еуропе Б.В.” из Холандије означена је као стратешки партнер за “Железару Смедерево”.

3) Према подацима са сајта “Bloomberg.com”, фирма “Есмарк Еуропе Б.В.” регистрована је 2014. године.

4) Фирма “Esmark Europe B.V.” регистрована је на адреси Jan van Goyenkade 8, Амстердам, 1075ХП, Холандија.

5) На истој адреси, Јан ван Гоyенкаде 8, налази се и фирма под називом “MNSS B.V.” Међутим, према подацима са сајта “Блоомберг.цом”, појављује се и адреса Конингслаан 17.

6) Фирма “MNSS B.V.” већински је власник “Жељезаре Никшић”.

Мутне радње = Црна судбина за Железару

“Железари Смедерево” стоји мрачна судбина уколико, по свему судећи, фантомска фирма “Esmark Europe B.V.”, која је основана само годину дана пре званичног преузимања “Железаре Смедерево”, са Владом Србије званично отпише уговор о стратешком партнерству.

Када нам је премијер Александар Вучић саопштио да ће “америчка компанија” да преузме “Железару”, као и обично, изоставио је да напомене да је реч о холандској фирми, а не америчкој. Опет нас је слагао, али већ смо навикли.

“Есмарк” је америчка компанија основана 2008. године која се бави разним делатностима, од енергетике и омладинске политике до челика и авијације. Дакле, “Есмарк” је кровна корпорација која има више огранака:

Esmark Aviation, LLC

Esmark Business Services

Esmark Energy, LLC

Esmark Industrial Group, LLC

Esmark Realty, LLC

Esmark Youth Development, LLC

Esmark Steel Group

Ако сте поверовали премијеру Вучићу, били сте уверени да ће “Железару Смедерево” преузети “Esmark Steel Group” која има више од 11 огранака широм САД. Трагична истина је да “Железару Смедерево” неће преузети никаква америчка компанија, већ фантомска холандска компанија “Esmark Europe B.V”.

Иако инострани и домаћи медији тврде да иза “Esmark Europe B.V.” стоји америчка корпорација “Есмарк”, то не мења чињеницу да је фирма са којом преговара Влада Србије фантомска. Такође, на званичном сајту “Есмарка” нисмо успели да пронађемо никакву званичну потврду да постоји веза између фирме “Есмарк” из САД и холандске фирме “Esmark Europe B.V”.

Како бисмо доказали наше тврдње да је реч о фантомској фирми, преко Гугл мапа дошло смо до “седишта” фантомског “Есмарка”. Да ли вам ово лични на седиште једног америчког челичног гиганта?

Наравно да не личи.

Да ситуација буде још трагичнија, када зумирано таблу која се налази поред улазних врата откривано да ту уопште није регистровано никакво представништво корпорације “Есмарк” из САД, већ холандска фирма под називом “Private Equity Service – PES”.

Најпростије речено, реч је о менаџмент компанији која има задатак да води књиговодствене и рачуноводствене послове компанија које желе да прикрију праве власнике и стварни износ капитала. Дакле, параван за фантомске фирме. Не заборавите да је Холандија једна од држава која је означена као “порески рај”.

Како стоји на званичном сајту, “PES” се бави административним пословима, менаџментом, управљањем рачунима, исплатама и уплатама, корпоративним активностима, итд. Посебно је интересантно истаћи да “PES” својим клијентима гарантује “поверење, дискрецију и заштиту података”. Као да је реч о јавној кући, а не о компанији која се бави “менаџментом”.

PES” само послује у “пореским рајевима”. Поред Холандије, “PES” има канцеларије на карибском острву Ангуила, на Барбадосу, на карибском острву Курако, на Кипру и у Луксембургу.

Дакле, “Esmark Europe B.V.” је фантомска фирма. Да ли сте приметили да су једино замрачени прозори на згради у којој се налази седиште компаније “ПЕС”?

У сусeденој фирми је могуће видети и ентеријер канцеларије. Међутим, ентеријер фирме “PES” се из неког разлога чува у тајности.

Покушали смо да видимо шта се налази на првом спрату. На наше изненађења, Гугле је чак замаглио један једини прозор а који није био замрачен, и кроз који је било могуће видети ентеријер.

Ко боље зна да преговара са фантомским фирмама него Александар Вучић?

Но, посебно је интересантна и чињеница да фирма “МНСС Б.В”, већински власник “Жељезаре Никшић”, такође фантомски послује преко холандске фирме “PES”. Регистрована је на истој адреси.

Председник црногорске опозиционе партије “Покрета за промјене”, Небојша Медојевић, у ауторском тексту за подгорички лист “Вијест” из 2008. године, означио је фирму “МНСС Б.В.” као “праван породице Ђукановић”. “Жељезара Никшић” је након Медојевићевог текста поднела тужбу против њега и подгоричких “Вијести”, тражећи одштету у износу од чак 10 милион евра.

Према писању црногорских медија, тужбу је поднела Ана Коларевић, адвокат власника никшићке “Жељезаре” и (веровали или не) сестра Мила Ђукановића.

Изузетно је интересантно то што се са свим Вучићевим сумњивим инвеститорима на неки чудан начин увек може повезати и Мило Ђукановић. Подсетимо на мутне везе између Александра Вучића, Мила Ђукановића и Палестинца Мухамеда Дахлана око “Београда на води”.


Извор: Телепромтер.рс

Оставите коментар

Оставите коментар на Права истина о Есмарку

* Обавезна поља