IVICA DACICКОПАОНИК – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да реализацију пројекта Јужни ток у Србији тренутно „кочи“ проблем са обезбеђивањем државних гаранција и заложио се да се тај проблем што пре реши. Државне гаранције за оснивачки улог Србијагаса у предузећу Јужни ток Србија нису обезбеђене због рестриктивне политике Министарства финансија против повећања задужења државе, саопштило је данас Министарство енергетике.

„Постоји проблем са Јужним током који није политичке природе, већ како ћемо сада да гарантујемо за српски део Јужног тока, односно да се обезбеде државне гаранције да би се направио“, казао је Дачић на Копаник бизнис форуму.

Према његовим речима, договор је да Руси финансирају изградњу, а да Србија плаћа свој део из прихода, односно из наплате такси за пролаз гаса када све буде у функцији.

„Тај конкретан проблем већ два, три месеца се одлаже и не може да се омогући у организационом смислу да почне полако расписивање тендера за извођача радова и почетка изградње“, казао је он.

Он је у изјави новинарима у паузи међу панелима прецизирао да је вредност радова близу две милијарде евра, а да српски део износи 49 одсто.

„Међутим, нису потребне гаранције за све то, али смо разговарали о гаранцијама које су неопходне за оснивачки улог за то заједничко предузеће и уопште о гаранцијама како ће Русија сада бити сигурна да ће Србија то враћати“, навео је Дачић.

У договору са руским партнерима, како је казао, решено је да то ипак не буду државне гаранције, већ да то Русија обезбеди, а да Србија касније плаћа из прихода од такси за пролаз гаса преко наше територије.

„То већ траје неколико месеци и то питање морамо да завршимо што пре“, казао је он.

На питање да ли процес успорава ситуација у Украјини, он је рекао да не успорава, већ да је проблем и то што је Скупштина Србије распуштена због избора, чиме је одложено доношење неких закона.

„Надам се да ћемо наћи решење да све иде нормалним током, Александар Вучић и ја разговарали смо са руским партнерима и сигуран сам да ће све бити у реду“, навео је премијер.

Проблем с гаранцијама због Србијагаса

Државне гаранције за оснивачки улог Србијагаса у предузећу Јужни ток Србија нису обезбеђене због рестриктивне политике Министарства финансија против повећања задужења државе, саопштило је данас Министарство енергетике.

Како се наводи у саопштењу, гаранција за кредит Србијагасу од 75 милиона евра за оснивачки улог у заједничком предузећу са Гаспромом, које ће реализовати пројекат гасовода Јужни ток у Србији, и била је предвиђена буџетом за 2013, али није реализована.

Предлог Министарства енергетике био је да се иста гаранција нађе у буџету за 2014. годину, али Министарство финансија ту одредбу није укључило у буџет.

„Да је на време спроведено финансијско реструктурирање Србијагаса, како је Министарство енергетике предлагало, у 2014. би Србијагас остварио око 120 милиона евра профита и не би било потребе за издавањем државних гаранција за финансирање Јужног тока“, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, Министарство енергетике је у претходних годину и по учинило све да пројекат Јужни ток почне да се реализује и очекује да се и проблеми, везани за финансирање реше у дијалогу државних институција Србије и компаније Гаспром, како би гасовод могао да се гради планираном динамиком.

Гасовод Јужни ток требало би да доведе руски гас до купаца у југоисточној и западној Европи цевима испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније до Италије. Вредност пројекта је око 16 милијарди евра, а испоруке гаса би требало да почну 2016.

Градња деонице Јужног тока у Србији званично је почела 24. новембра 2013. и требало би да буде завршена за две године. Вредност тог дела пројекта је 1,9 милијарди евра, а реализује га предузеће Јужни ток Србија, у којем руски Гаспрома има 51 одсто, а Србијагас 49 одсто власништва.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Предизборна полемика – Ко кочи „Јужни ток“?

* Обавезна поља