makedonija-izbori(1)СКОПЉЕ – Три дана пред изборе у Македонији лидери политичких партија заоштравају реторику, а Љупчо Георгијевски (ВМРО-НП) упозорава да ће Македонија „имати нови рат“, уколико Никола Груевски (ВМРО-ДМНЕ) формира владу без партија Албанаца.

Лидер ДПА (Демократске партије Албанаца) Мендух Тачи је за скопски „Дневник“ рекао да ће после избора 27. априла нову владајућу коалицију чинити ВМРО-ДПМНЕ и ДПА, а себе промовише за новог коалиционог партнера Груевског на основу, како је рекао, озбиљних разговора које ове две партије већ дуго воде.

Изненађен изјавом Георгијевског, Тачи је рекао да је мислио да је време таквих изјава, које за циљ имају застрашивање грађана, прошлост.

„Политичка ситуација је стабилна. Нема разлога да било ко плаши грађане да ће нова влада бити без Албанаца пошто ДПА већ дуго води озбиљне преговоре са ВМРО-ДПМНЕ о томе да постане нови партнер у влади“, рекао је Тачи и позвао грађане да изађу на ванредне парламентарне изборе, који ће у Македонији бити одржани 27. априла.

Георгијевски је за локалне медије изјавио да ће уколико ВМРО-ДПМНЕ не формира владу са ДУИ после парламентарних избора 27. априла за недељу дана у Македонији избити рат.

„Само малоумна особа може да поверује у причу да ће неко у Македонији да формира нову владу без Албанаца. Ако се неко за то ипак одлучи, гарантујем вам да ће за недељу дана избити нови рат у Македонији“, рекао је Георгиевски.

Иначе, Тачијева изјава је, преносе медији, изазвала лавину реакција готово свих функционера ДУИ-а.

Председник ДУИ Али Ахмети је на митингу у Врапчишту поручио Тачију да му је за учешће у влади прво потребно да добије подршку Албанаца.

„Део владе ће бити онај који добије највише гласова свог народа. Владе неће бити без победника у албанском политичком блоку и то треба да буде свима јасно. Мендух је такав експеримент извео 2006. године и резултат нам је свима познат“, поручио је Ахмети.

Муса Џафери прогнозира да уколико ДПА додје на власт та влада неће трајати ни шест месец


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Предизборне напетости у Македонији

* Обавезна поља