Ако нисте приметили, народ је опет почео да купује по радњама к’о блесав. Зашто? Зато што је у недељу 29. марта председник Србије поручио свом бирачком телу да би могао провести петнаест дана затворен у кући без могућности да оде у трговину. Како? „Па лепо“, објаснио је Александар Вучић на ТВ Прва. Каже и да о модалитетима и последицама такве одлуке још није размишљао, а – јасно је – ни о томе колико је ова изјава у супротности са свим његовима апелима да се не стварају залихе.

Шта му би? Да ли га је водитељка Јована Јоксимовић изнервирала, па је симболично лупио шаком о сто да сваки гледалац зна тко је газда у студију? Или да подсети грађане како у ванредном стању у потпуности зависе од сваког његовог ћефа? Могуће је и да овом претњом додатно распаљује влажне снове бројних љубитеља чврсторукаша по моделу „брата“ Сија, Путина, Орбана, Ердогана… Можда и све скупа заједно?

Извесно је само да Вучић у својим слуђујућим обраћањима јавности не види ништа спорно. Поготово када уздисањем, повишеним тоновима и, уопште, драмљењем, самосажаљиво сугерише да је у доба короне њему најтеже од свих.

Ипак, нико није безгрешан. Чак ни Александар Вучић. Због тога за своју највећу грешку самокритички признаје оно што никад не би смело бити предмет ни хипотетичке дилеме, а реч је о дозволи грађанима Србије да се врате у своју земљу. Ако сви они у иностранству – у невољи, без посла, новца, смештаја, медицинске заштите и још много тога – не могу рачунати на сопствену државу, е онда она, вала, нема разлога ни да постоји. И кад смо код тога, када је Србија постала Вучићева приватна кућа, па сада он по нахођењу одређује кога ће примити преко прага, а кога не? Уколико није – што и није – откуд му право на овај бахати деспотизам од кога застаје дах?

„Највећа грешка“ председника Србије више него ишта показује колико је режимско позивање на патриотизам и бригу о грађанима шупље, јадно, неискрено и у служби најјефтиније националистичке демагогије. За илустрацију о чему се ради, довољно је присетити се Вучићевог убеђивања Крајишника уочи „Бљеска“ и „Олује да у њиховим селима и градићима Хрватска никад неће успоставити своју власт или министарског кућења за време НАТО бомбардовања… Он јесте отишао из Српске радикалне странке, али она никад није изишла из њега. Зато и у пандемији короне, мора пребрајати националности, завађати, делити, окривљивати, подметати…

Вучић на ТВ Прва – Фото: Снимак екрана

Није то без неке – честа је узречица колеге Милоша Васића. У праву је: Вучићев режим, напросто, не може без голог застрашивања, производње сукоба и непријатаља. Пошто то сада не могу бити суседне земље и народи, опозиција или зле елите, гастарбајтери су проглашени за дежурне кривце. И зато, уместо да им се извини што на време није обезбедио њихов орагнизовани повратак, председнику Србије је криво што је њеним грађанима допустио повратак и пропустио да их доведе у исту раван са избеглицама са Блиског истока…

Заиста, постоји ли већа национална саблазан?


Извор: Време

Оставите коментар

Оставите коментар на Председникова „највећа грешка“

* Обавезна поља