Проф.др Смиља Аврамов, познати стручњак за међународно право, преминула је данас у 101. години у свом стану у Београду.

Професорка је, како је саопштено из Удружења „Огањ“, била њихов дугогодишњи члан, а у фебруару је поводом њеног 100. рођендана уприличена свечана Академија на Правном факултету Универзитета у Београду.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебруара 1918. године у Пакрацу, гимназију је завршила у Сушаку 1936. а образовање у Бечу прекинуо је Други светски рат током кога је убијено 11 чланова њене породице у логору Јасеновац. Овај геноцид, који јој је десетковао породицу, оставиће неизбрисив траг и утицати на то да злочин геноцида постане једна од централних тема њеног научног опуса, а она један од водећих светских стручњака за проблематику геноцида.

Правни факултет завршила је у Загребу 1947, докторирала је на Правном факултету у Београду 1950. године, а стручно се усавршавала у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија.

Од 1973. године до одласка у пензију 1985, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе. Предавала је по позиву и на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. и председница светског Удружења за међународно право.

Током 1991. и 1992. године, као стручни консултант председника Републике Србије Слободана Милошевића, учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ. Касније ће бити један од оснивача Одбора за заштиту Срба од Хашког трибунала, формираног 1996. године.

Из брака са Душаном Аврамовим, високим државним функционером бивше СФРЈ, банкаром и дипломатом, професорка Аврамов има две ћерке, Драгану и Радмилу, као и унуке и праунуке.

Место и време сахране биће накнадно саопштени.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Преминула проф.др Смиља Аврамов

* Обавезна поља