Академик Владета Јеротић преминуо је јутрос у Београду у 95. години. Јеротић је био истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и академик САНУ.

Вест о смрти Јеротића је на свом Фејсбук налогу објавила Задужбина Владете Јеротића, чији је он био оснивач.

Рођен је 2. августа 1924. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а затим је специјализовао неуропсихијатрију.

У Швајцарској, Немачкој и Француској специјализовао је психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења београдске болнице „Др Драгиша Мишовић“.

Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је пастирску психологију и медицину на Православном богословском факултету у Београду.

Владета Јеротић развио је обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области психоанализе, психотерапије, религије и филозофије.

Од 1984. године Јеротић је био члан Удружења књижевника Србије и редовни члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности (Одељења језика и књижевности).

Есејиста од ширине и културе

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је поводом смрти Владете Јеротића телеграм саучешћа породици, Српској академији наука и уметности, пријатељима и његовим бројним приврженицима.

„Јеротић је у свом преданом, вишестраном и неодустајном умном раду спајао оно што многи нису знали и смели. Суочавао је модерна знања о човеку са хришћанством и предањем Светих отаца и показивао да нисмо у знању о себи одмакли од древних мудрих подвижника. Штавише, показао је колико у свести о човечјем склопу и циљу заостајемо“, написао је Вукосављевић.

Министар је истакао да је Јеротић давао одговоре на горућа питања савремене људскости, освешћивао и просвећивао.

„Есејиста од ширине и културе, чије бројне књиге многим читаоцима много значе, или да посегнемо за Дучићевим речима, био је мудра и блага мисао упућена нашој души. Недостајаће нам та мисао и спремност да је подели с нама“, написао је Вукосављевић у телеграму саучешћа.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Преминуо Владета Јеротић

* Обавезна поља