СТРАЗБУР Венецијанска комисија (ВК) препоручила је Црној Гори да у Нацрту закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница јасно напомене да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине.

Експерти Венецијанске комисије констатују да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе, али и да мора да предвиди додатне мере заштите у предвиђеним управним и судским поступцима за доказивање права на имовину верских заједница.

У саопштењу Венецијанске комисије, која је тело Савета Европе, констатује се поред осталог да се Нацрт закона бави питањем „наводне нелегалне или злонамерне регистрације неких верских некретнина на име верских заједница током 1990-тих година” и предвиђа поступак који може да доведе до регистрације власништва на име државе, осим ако верска заједница не поседује доказ да је конкретна регистрација у катастру била легитиман изузетак од превладавајућег правног режима према којем верска заједница може да користи имовину, али не и да је поседује, преноси Танјуг.

У саопштењу овог тела се истиче да није задатак Венецијанске комисије да утврђује историјске чињенице и сукцесивне правне режиме за одлуку о правној ваљаности регистрација током 1990-тих на име верских заједница, па је због тога Комисија формулисала препоруке које, како се наводи, треба да разјасне Нацрт закона и уведу додатне мере заштите у процедури која је нацртом предвиђена.

„Штавише, експерти сматрају да нацрт закона треба да пружи довољно детаља и објашњења како би се задовољио захтев предвидљивости и приступачности”, наводи се у саопштењу.

Специјални управни и судски поступак, предвиђени у Нацрту закона поводом доказивања имовинских права, морају да обезбеде правну заштиту која је једнака обичном судском поступку као и да буду усаглашени са правом својине и правом на правично суђење, напоменула је Венецијанска комисија.

Поред тога, Венецијанска комисија наглашава да регистрација права својине на име државе може да буде учињена тек по доношењу коначне (судске) одлуке и у том смислу сугерише измену члана 63 у Нацрту закона тако да катастар не уписује „право државе на имовину…”, већ само захтев државе за регистрацију права на имовину”, до окончања судског поступка.

Венецијанска комисија је поздравила изјаве црногорских званичника да пренос верских објеката и земље неће у суштини утицати на њихову употребу, али и напоменула да то не проистиче из нацрта закона.

„Док ове изјаве представљају важну гаранцију да верске заједнице могу наставити са својим верским активностима у тим зградама, то не произлази из нацрта закона. Због тога Венецијанска комисија препоручује да нацрт закона јасно наведе да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине”, наводи се у саопштењу поводом мишљења експерата.

Додаје се да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе земље, укључујући и захтев да свака измена имовине захтева претходно државно одобрење.

Овај закон споран је за Српску православну цркву и њене вернике, јер прети одузимањем имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе, односно непризнате Црногорске православне цркве.

На седници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тела Савета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала под-Комисија за Основна права, објављено је на сајту Савета Европе.

Венецијанска оспорила прекњижавање црквене имовине

ПОДГОРИЦА – Митрополија црногорско приморска (МЦП) је била у праву када је рекла да Венецијанска комисија неће дати сагласност на једнострано прекњижавање црквене имовине, изјавио је протојереј-ставрофор, Велибор Џомић, коментаришући раније објављено мишљење Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Џомић, који је и координатор Правног савета МЦП, истиче да се показало да су нетачна уверавања представника црногорске власти и њој, како каже, наклоњених медија која трају још од петка, да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о предлогу тог закона.

„У вези одредбе о црквеној имовини показало се да смо истину зборили када смо рекли да нема сагласности ВК за једнострано прекњижавање имовине цркава и верских заједница. Дакле, то није прошло, није добило позитивно мишљење. А оно што је јако важно, могућност, дакле, која стоји пред државом као субјектом права, постојала је и до сада”, рекао је Џомић у изјави за Светигора прес.

Приметио је да ништа ново у односу на оно што већ данас, па и деценијама, сваки субјект има, па и држава као као правни субјект, а то је доступност судским органима.

„Нема оне идеје да се једнострано прекњижава имовина на основу пописа органа управе надлежног за имовину и да катастар поступа по томе. Напротив: свако може да поднесе захтев, и ја могу данас да поднесем захтев да је ваш стан мој, али то не значи остваривање права по том захтеву”, рекао је он.

 

Подсетио је да је управо то била интенција члана 62 и 63. овог спорног владиног предлога закона.

„Та интенција није добила пролаз. То је могуће, само након завршене управно-судске процедуре, управно-правне процедуре, у случајевима када негде није завршен државни премер. А тамо где су окончани поступци, где је све завршено, где већ деценијама и годинама постоје правоснажна решења, тамо искључиво путем судске одлуке… И то значи да онај који тужи, у овом случају ако би то била држава, мора да докаже своје право да је била власник црквене имовине. А то је, верујте ми, одговорно тврдим – немогуће”, казао је отац Џомић.

Додао је да се из првог читања овог мишљења види да све и када би се десило да негде у неком појединачном случају држава буде укњижена као власник неке сеоске цркве, она нема право да утиче на статус корисника да она одређује „ко ће у какву цркву да иде”.

„Венецијанска комисија је у томе изричита. То су, дакле, поступци који су апсолутно непотребни и штетни”, нагласио је он.

Прота Џомић је рекао да и он сматра да оно што јесте културно наслеђе Црне Горе треба да буде штићено, те да је Законом о заштити културних добара оно већ заштићено.

„Црна Гора треба да добије један модеран закон који ће бити поштован од свих, који ће бити препознат као закон о слободи а не као закон о правном насиљу или било каквој другој врсти насиља, што не дао Бог ником”, категоричан је Џомић.

Он је најавио да ће обиман текст мишљења, које у себи садржи и много других тема, у Правном савету Митрополије бити подробно анализиран наредних дана.

Најавио је да ће након тога МЦП дати саопштење са правном анализом о томе.

„И ми и даље, наравно, остајемо отворени за оно што јесте стручан дијалог, што јесу правна правила и цивилизацијска достигнућа, за оно што јесте опште добро овога народа и ове земље. Само тако се може доћи до правога решења. Ово је показало да један правни акт има много велики значај у друштву као што је црногорско, да може да изазове огромне проблеме. Надамо се да то ником није циљ и жеља”, поручио Џомић, преноси Танјуг.

Влада Црне Горе мишљење ВК сматра веома позитивним

ПОДГОРИЦАВлада Црне Горе саопштила је да мишљење Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вероисповести сматра „веома позитивним”, јер је, како кажу, са највише европске стручне адресе недвосмислено потврђено право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима.

Црногорска влада верује да објава овог важног документа ВК треба да означи прекид јавне кампање која се води против Предлога закона и повратак на аргументовани стручни дијалог у циљу доношења доброг и праведног закона у корист свих грађана, преноси Танјуг.

Из владе тврде да нису тачни наводи Митрополије црногорско-приморске да је Венецијанска комисија својим мишљењем осујетила намеру владе о „једностраном прекњижавању цркава”, те да Комисија није подржала Предлог закона о државној имовини „на начин на који је желела, предлагала и очекивала влада”.

„Истина је управо супротна – Венецијанска комисија је у своје финално мишљење уврстила управо образложење законске процедуре за утврђивање имовинских права, које је члановима Венецијанске комисије званично доставила Влада Црне Горе неколико дана прије одржавања пленарне седнице”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да сви чланови којима је влада доставила образложење могу да потврде да је формулација из тог образложења прихваћена и интегрално уврштена у Мишљење Венецијанске комисије.

„Влада има пуно разлога да буде задовољна овом препоруком Венецијанске комисије, јер је формулацију препоруке сама предложила, а чланови Венецијанске комисије је готово једногласно прихватили”.

„Због тога, желимо још једном да разуверимо представнике МЦП и све оне које је агресивна кампања против Предлога закона о слободи вероисповијести навела на погрешан закључак – нема и не може бити говора о било каквој намери владе да једнострано прекњижава или одузима цркве – ако постоји било какав имовински спор у погледу верских објеката, он ће бити решаван применом важећих закона, као и у случају свих других имовинских спорова”, наводи се у саопштењу.

Влада је, истиче се, спремна да уважи и препоруке из Мишљења ВК и наводе да им ни најмање не смета ако га МПЦ сада доживљава као, како кажу, „пожељно и прихватљиво”.

„Напротив, веома је добро да управо стручно мишљење тела које је највиши европски ауторитет за питања демократије и људских права буде тачка приближавања ставова о овом важном друштвеном питању”.

Црквена имовина у Црној гори није била државна до 1918.

ПОДГОРИЦА Митрополија црногорско-приморска оспорила је данас тезу да је црквена имовина у Црној Гори до 1918. године била у власништву државе.

„Увидом у архивски документ о попису Државне имовине, током трајања независне државе Краљевине Црне Горе до 1918. године, јасно се види да ниједна православна, ни римокатоличка црква, ни џамија нису биле имовина државе”, наводи се у саопштењу које је Митрополија објавила на свом сајту.

Митрополија оцењује да се, како се наводи, атакујући безобзирно на храмове и имовину Цетињске Митрополије најновијим Предлогом Закона о слободи вероисповести, „државни центри моћи у Црној Гори” служе кривотворењем историјских чињеница, преноси Танјуг.

„Државни званичници у Подгорици иступају са нетачном и необјективном тезом да је имовина Цетињске Митрополије и њених храмова пре 1918. године наводно била својина државе Црне Горе”, додаје Митрополија црногорско-приморска и оцењује да је то, како се наводи, исконструисано становиште формулисано за потребе дневне политике и да нема упориште у историјским чињеницама и сачуваним архивским актима,

У саопштењу се објашњава да чињенице управо говоре супротно и да су још у средњовековној Зети, господари који су били изданци народних династија Војислављевића, Немањића, Балшића и Црнојевића, уступали владарским повељама бројне и богате земљишне поседе манастирима и црквама.

„Даровани поседи постајали су власништво храмова, односно Цркве, а не државе или двора”, наводи Митрополија.

У саопштењу се наглашава да су све државне власти у Црној Гори, како националне, тако и окупационе, барем до 1946. године, поштовале и уважавале имовинска права и власништво Цетињске Митрополије и њених храмова, и нису узурпирале њене поседе.

Додаје се да су се ствари промениле и доласком комуниста на власт, када су, према Закону о аграрној реформи и унутрашњој колонизацији из 1946. православни манастири у Црној Гори лишени већег дела својих земљишних поседа.

Према истом закону, објашњава Митрополија, манастири су категорисани у две групе манастира тзв. већег историјског значаја, у које су сврстани Цетињски манастир, Острог, Пива, Морача и Савина, и остали манастири.

„Манастирима ‘већег историјског значаја’ закон је оставио у својину 30 хектара земље и 30 хектара шуме, док је осталим манастирима оставио у право својине и коришћења 10 хектара обрадиве земље и шуме”, каже се у саопштењу.

Додаје се да тај закон није национализовао храмове и минимум земљишног поседа, који се није нашао на удару аграрне реформе, већ их је оставио у право својине и слободног располагања Цетињској Митрополији и њеним подручним храмовима.

„Никад ни једна државна власт у Црној Гори није покушавала нити реализовала подржављење православних храмова и целокупне њихове имовине. Садашње настојање државних центара моћи у Подгорици јединствен је такав случај у целокупној историји Црне Горе и њене државно-правне традиције”, истиче се у саопштењу.

Митрополија наводи да таква, како се наводи, изразито насилна идеолошка и политичка доктрина нема утемељења у правном и целокупном историјском наслеђу Црне Горе.

Митрополија на крају апелује на поштовање завештања народних великана, као што су господар Иван Црнојевић и Св. Василије Острошки и додаје да је народ који „флагратно крши и несавесно игнорише аутентично духовно и правно наслеђе минулих покољења”, неминовно осуђен на духовну деструкцију и биолошко нестајање.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Препоруке венецијанске комисије Црној Гори

* Обавезна поља