Vojislav-Seselj-HagХашки трибунал изрећи ће 31. марта пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, саопштио је данас касно поподне тај суд.

У одлуци, коју је потписао председавајући судија Жан-Клод Антонети, властима Србије налаже се да „предузму све неопходне мере да обезбеде присуство оптуженог изрицању пресуде”.

Званичном Београду, веће је оставило рок до 15. марта да извести Трибунал о свим тешкоћама које би могао имати у спровођењу тог налога.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. У притвору Трибунала био је од 24. марта 2003. када се добровољно предао, а у новембру 2014. је привремено ослобођен до изрицања пресуде.

После једног неуспешног покушаја и штрајка глађу оптуженог, суђење Шешељу почело је у новембру 2007.

У завршној речи, марта 2013. године, тужиоци су затражили да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора, а оптужени, који се бранио сам, да буде ослобођен.

Шешељ је оптужен за ;прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и нехумана дела (присилно премештање) као злочин против човечности. Оптужница га терети и за кршење закона и обичаја ратовања – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Поред судије Антонетија из Француске, у већу које ће изрећи пресуду су и судије Флавија Латанци из Италије и Мадаје Нијанг из Сенегала.

Судија Нијанг није био члан већа током суђења Шешељу, већ је именован пошто је, по окончању процеса, из већа, на Шешељев захтев, био изузет судија Фредерик Хархоф из Данске.

Посебно веће Трибунала је, крајем августа 2013, усвојило Шешељев захтев за изузеће Хархофа, оцењујући да је тај судија – писмом пријатељима процурелим у данској штампи, у којем је критиковао последње ослобађајуће пресуде Трибунала – „показао пристрасност у корист осуђујућих пресуда”.

У том тренутку, судија Хархоф је са осталим члановима већа одлучивао о пресуди Шешељу, која је требало да буде изречена 30. октобра 2013. После Хархофовог изузећа, изрицање пресуде одложено је на неодређено време, док се нови судија Нијанг није упознао са предметом, читајући читав спис и гледајући видео снимке суђења.

seselj-dolazak-stranka-1415868907-589559

Више пута током процеса, Шешељ је тврдио да је Трибунал прекршио његово право на суђење у разумном року и тражио је да му због незаконито дугог држања у притвору буде исплаћена одштета од 12 милиона долара.

Од 2012, Шешељ је има здравствених тегоба, а 6. јануара те године позлило му је у притвору Трибунала у Схевенингену. После указане хитне помоћи био је пребачен у болницу у Лајдену, где му је био хитно уграђен, како је рекао, „унутрашњи дефибрилатор”, односно апарат за регулисање срчаног ритма. Пре него што је, у новембру 2014, био пуштен на привремену слободу у Србију, Шешељу је у Хагу био дијагонистикован тумор на јетри.

Шешељ: Не интересује ме пресуда, добровољно нећу у Хаг

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је, поводом објаве Хашког трибунала да ће му пресуду изрећи 31. марта, да га то не интересује и да добровољно тамо неће ићи.

„То мене не интересује, ја сам Хашки трибунал убедљиво победио. После 12 година тамнице, избацили су ме буквално из шевенингенског затвора”, рекао је Шешељ у изјави Танјугу.

Он је истакао да га пресуде Хашког трибунала не интересују, као ни заказивања, изрицања нити било шта друго и да добровољно тамо неће ићи.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Пресуда Шешељу 31. марта

* Обавезна поља