novica toncevНезадовољан збг тога што није изабран за потпредседника СПС, функционер странке Новица Тончев каже да још није одлучио да ли ће прихватити понуђену функцију.

Њему је понуђено да буде шефа изборног штаба СПС за локалне изборе.

Одлуку ће каже донети сутра, након консултација са лидером странке Ивицом Дачићем.

„Питам се, ипак, ако нисам добар да будем потпредседник странке, какве су ми онда квалификације да будем шеф изборног штаба, што је много захтевнија функција“, рекао је Тончев за недеељно издање листа Данас.

Тончев каже да је једини функционер СПС коме је председник странке поставио услов да ће постати потпредседник, ако оствари добре резултате на изборима.

„Срећан сам човек, јер ја ћу бити први потпредседник у СПС који је на то место изабран захваљујући победи и добрим резултатима, док су остали Дачићеви потпредседници постављени на та места иако не могу да победе ни у својој улици, изборној јединици или месној заједници. За разлику од њих ја сам увек побеђивао у својој средини“, каже Тончев.

Признаје да му није јасно због чега за њега важе другачији услови него за остале социјалисте и додаје да ће убудуће инсистирати да услови који важе за њега буду правило и за све остале функционере странке.

Признаје и да га је изненадила Дачићева одлука да га не жели за потпредседника, тим пре је затечен јер је, како каже, имао један разговор са председником странке и очекивао је да ће он одлучити по савести.

„Ми у СПС, у овом тренутку имамо све потпредседнике који су из Београда, а у Београду, по броју гласова, баш не стојимо добро. У ужој Србији СПС је освојио 300.000 гласова, у Војводини око 170.000, док је у Београду добио око 100.000. Избори су за три месеца и мерак ми је да видим какве ће резултате потпредседници странке остварити у Београду“, истиче Тончев.

На питање од чега ће зависити да ли ће прихватити место шефа изборног штаба за изборе на локалу, одговара да је то понуда која мора да се прецизира.

Уколико, каже, буде задужен за изборе на локалу и за Војводину и Београд, неће прихватити понуду.

„То је захтевна функција и прихватићу оно што умем и могу да радим, да будем шеф изборног штаба за ужу Србију. Не могу да возим млазни авион, а имам дозволу за аутомобил“, рекао је Тончев.

Дијана Вукомановић: Марковић јача левицу, Мркоњић не иде у пензију

Нико осим Ивице Дачића није знао да ће историчар Предраг Марковић постати потпредседник СПС, а позиција почасног председника још није дефинисана.

То је гостујући у Кажипрсту Б92 рекла функционерка СПС Дијана Вукомановић.

“Снага лидера се не види само у убрзаној мобилизацији, види се и у демобилизацији када он каже својим друговима и другарицама да се стане и промисли. Дачић веома добро промишља своје потезе у политици“, навела је Вукомановићева.

Дачић није именовао свог заменика, већ ће сепотпредседници сваких шест месеци ротирати на том месту. Функционерка СПС има објашњење за овакав принцип.

“Не ради се о томе да ли Дачић има или нема поверење у потпредседнике. Сваки потпредседник ће имати свој задатак који треба да обави за тих шест месеци и то је на неки начин провера капацитета потпредседника“, каже Вукомановићева.

На речи новоименованог шефа изборног штаба за локалне изборе Новице Тончева да поједини функционери СПС не би победили на изборима ни у својој улици, Вукомановићева каже да је то “знак питања не само за СПС већ за целокупан политички систем“.

“Нико осим Ивице Дачића није тестирао свој рејтинг, једино Милутин Мркоњић на председничким изборима. Ми смо му дали место почасног председника, то не значи пензију и представља наш манир да се не одричемо наших кадрова. Та позиција није дефинисана, али значи стисак руке да људи са искуством имају шта да кажу и да пренесу млађим генерацијама“, истакла је Вукомановићева.

На питање да ли је функционере СПС изненадило изненађење Ивице Дачића у виду историчара Предрага Марковића, Вукомановићева је истакла да осим лидера странке нико није знао за то.

“Ја се слажем са Дачићем и намером да ојачамо интелектуалну црвену левицу“, додала је Вукомановићева.

Ипак, на опаску да је у СПС ушао интелектуалац који до скоро није заступао левичарске ставове у тиму Саше Радуловића или у ДС, Вукомановићева је одговорила да је историчар доказао снагу свог интелекта протеклих деценија и да је за то време давао много левичарских изјава.

Што се тиче најављених избора и недавне изјаве лидера СПС да о њима одлучује председник СНС и премијер Александар Вучић, Вукомановићева је рекла да ни СПС деведесетих. година није питао своје коалиционе партнере када треба расписати изборе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Превирања у СПС-у

* Обавезна поља