julija_timosenko_giЈулија Тимошенко је за десет година прешла пут од миљенице Запада из времена наранџасте револуције до особе коју у Вашингтону не желе да виде.

Прес служба партије Отаџбина, коју води ова бивша украјинска премијерка, одмах је демантовала да је Тимошенкова уопште планирала пут у САД прошле недеље. Ипак, од преврата у Кијеву пре неколико месеци уочљиво је да западне силе више нису очаране њеним плавим плетеницама.

Повратак Тимошенкове у политику крајем фебруара, након ослобађања из затвора у Харкову у којем је била због корупције, требало је да буде тријумфалан. Пожурила је одмах са својим присталицама на протест на кијевском ЕвроМајдану.

У маси противника свргнутог председника Виктора Јануковича, који ју је и ставио иза решетака, премало је било оних који су јој клицали. Многи су те вечери у њој видели Јануковича у сукњи. Чак ни то што је бивша премијерка била у инвалидским колицима због диксус херније, која је мучи од затворских дана, није омекшало срца оних који су јој звиждали. После овог дебакла, Тимошенкова је, на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел, отишла у ту државу на бањско лечење.

Занимљиво је да у партији Тимошенкове и даље упорно тврде да она није имала никакве пословне активности од уласка у политику. Међутим, британски „Индипендент“ објавио је почетком марта да у тамошњим банкама постоји 85 рачуна повезаних са бившом украјинском премијерком и њеном родбином на којима леже милиони евра.

Тимошенкова је и поред свега тога ушла у трку за председничку функцију и нада се да ће 25. маја победити главног такмаца Петра Порошенка, тајкуна познатог по надимку „краљ чоколаде“. Порошенко по анкетама има 28,2 одсто подршке, док му је Тимошенкова прва пратиља, али са свега 13 одсто оних који планирају да за њу гласају.

Можда је за садашњу напету ситуацију у Украјини још важније то што Русија Порошенка види као потенцијалног партнера за преговоре. Гасна принцеза, тешка око 300 милиона евра, важила је за једног од ретких украјинских политичара који умеју да преговарају са Кремљом. Зато би евентуални пораз на изборима могао дупло да је заболи. Као одступницу, она очигледно види јачање свог антируског става, па је последњих месеци давала изјаве које су преоштре чак и за њу.

„Спремна сам да узмем пушку и пуцам у главу тој ништарији“, рекла је бивша премијерка, мислећи на Владимира Путина, руског председника.

Најављивала је и формирање страначке паравојске, незадовољна учинком регуралних снага у супротстављању проруским сепаратистима на истоку. Средином априла затражила је војну помоћ САД, а у међувремену је инсистирала на пријему Украјине у НАТО. То и даље не значи да се неће прва понудити да путује у Москву уколико се ситуација некада промени.

Тимошенкова је рођена 1960. у Дњепропетровску, на истоку Украјине. Након распада СССР, радила је у нафтним компанијама, а посланица украјинског парламента први пут постаје 1997. и две године касније формира Отаџбину. Та странка била је део коалиције која осваја власт након протеста 2004. Тимошенкова постаје премијерка, али је председник Виктор Јушченко убрзо смењује због корупције. На функцију се враћа 2007, а све време је и даље прате оптужбе за проневере, утаје пореза и шверц. Власт председника Виктора Јануковича је осудила на седам година затвора, а казну је започела да служи крајем 2011, да би затворску болницу напустила падом Јануковича.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Презрена гасна принцеза

* Обавезна поља