Enver-HodžajПРИШТИНА – Министар спољних послова у Влади Косова Енвер Хоџај потврдио је за Данас да је Приштина званично затражила од Савета безбедности Уједињених нација укидање Унмика и суспензију Резолуције 1244 СБ УН. Хоџај у разговору за Данас каже да Приштина тражи доношење нове резолуције која би подржала чланство Косова у УН.

– Наш легитимни захтев за повлачење Унмика објавили смо у представљању Косова на седници Савета безбедности, где смо јасно рекли да је дошао тренутак да се ова мисија затвори и да се донесе нова резолуција СБ која ће уважавати напредак постигнут на Косово, испуњење Резолуције 1244 и која ће подржати процес учлањења Косова у УН. Ово је легитимна аспирација грађана Косова. Поступак окончања присуства Унмика на Косову тражи потпору и сарадњу на међународном нивоу, које су израђене са стратешким партнерима. Затварање Унмика биће у интересу УН, како би задржале свој кредибилитет због успешне изградње државе и мира на Косову, а при томе ће смањити непотребне финансијске трошкове које је тренутно Унмик прави.

Како ће се то сповести, пошто у СБ Русија и Кина не дозвољавају промену Резолуције 1244?

– Сматрамо да је природа мировних и административних мисија УН привремена и повезана са испуњењем одређених нормативних и политичких циљева. У случају Унмика испуњени су циљеви постављени у Резолуцији 1244, као и стандарди пре статуса и поступак проналажења коначног статуса. Штавише, после проглашења независности Ахтисаријев план је успешно испуњен, а прошле године је затворена међународна супервизија Косова. Резултати постигнути у дијалогу са Србијом у овој години и почетак преговора за ССП са ЕУ такође су јаки аргументи за испуњавање постављених услова. Цела серија неспорних чињеница и аргумената мора служити СБ и државама чланицама да на прагматичан начин испуњавају своје обавезе произашле са места које држе у овом Савету, који би требало да служи као чувар међународног мира и стабилности.

Да ли са становишта међународног права важе аргументи попут примене Ахтисаријевог плана, који није прихваћен у СБ, и склапања Бриселског споразума на основу преговора који се под окриљем Брисела воде на основу препоруке Генералне скупштине УН?

– Мислимо да је Ахтисаријев план производ настао кроз спонзорство УН и као такав одражава међународни консензус држава укључених у дијалог у Бечу, укључујући и Русију. Било каква процена тренутне ситуације на Косову лако може доказати шта је постигнуто на Косову и како је Ахтисаријев план брзо спроведен. Што се тиче дијалога и договора са Србијом, добро је познато да је тај процес покренула ГС УН, што је био темељ који је ЕУ користила да олакша процес. Не оспоравајући чињеницу да су ова два документа важни докази, такође смо свесни да је основа за разрешење присуства Унмика више ствар политичке воље него чињеничних основа. Зато сматрамо да је неопходно да се у наредним данима и месецима акумулира довољна међународна политичка воља за успешно расклапање мисије Унмика на Косову.

Нови споразум у новембру?

Политички аналитичар Душан Јањић оцењује за Данас да се Унмик може повући са КиМ, а Резолуција 1244 СБ УН укинути, „једино доношењем нове резолуције, што је за сада немогуће због вета Русије и Кине, иако је Мисија УН на Косову практично сведена на једну канцеларију без овлашћења и има само неколико службеника који пишу извештаје за Бан Ки Муна“. Јањић сматра да би „залеђена“ ситуација у СБ УН евентуално могла да се промени после потписивања новог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, што се планира у новембру.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Приштина званично затражила укидање УМНИК-а

* Обавезна поља