Gradska-ccistocha-002БЕОГРАД – Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана бившем генералном директору београдске „Градске чистоће” Александру Стаменковићу и још двојици директора приватних фирми који су ухапшени у среду због сумње да су прекршили закон у поступку куповине подземних контејнера за смеће.

Притвор им је одређен због опасности да би у току истраге могли да утичу на сведоке, као и због висине запрећене казне за кривично дело које им се ставља на терет, а која је преко 10 година, а начин и извршења и тежина последице су довели до узнемирења јавности, рекла је данас Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Она је додала да је за четири осумњичена у том случају судија за претходни поступак одредио меру забране напуштања стана (кућни притвор) и меру забране прилажења, састајања и комуницирања са сведоцима, рекла је данас Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Стаменковић и остали се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја оштетили државу за 169 милиона динара и од тог новца 63 милиона прибавили корист предузећу „Блок”.

Одлука о покретању јавне набавке и уградњи подземних контејнера процењене вредности 716 милиона динара без ПДВ-а, донета је без одлуке Управног одбора „Градске чистоће”.

Управни одбор је тек накнадно одобрио новац и колицину потребних контејнера.

Потом је кроз целокупни поступак јавне набавке фаворизован Конзорцијум правних лица „Благојевића и „Блок” и са њима закључен уговор у вредности од 613.305.000 динара, од чега су за уградњу контејнера предвиђена средства у износу од 78.057.000 динара, саопштила је раније полиција.

Приликом уградње контејнера, које је требало да изведе Конзорцијум „Благојевица” и „Блок”, ангажовано је ЈКП Београд пут, коме је по том основу плаћено 169.299.251,24 динара, док је конзорцијуму исплаћено 63.142.678,77 динара, иако нису извели радове у складу са одредбама уговора.

На овај начин су осумњичени оштетили ЈКП Градска чистоћа и прибавили имовинску корист привредном друштву „Блок” д.о.о. за плаћени износ од 63.142.678,77 динара, односно оштетили ЈКП Градска чистоћа за 169.299.251,24 динара, колико је плаћено ЈКП Београд пут, навдела је полиција.

ДС: Стаменковић унапред осуђен, оптужница бесмислена

БЕОГРАД – Демократска странка (ДС) саопштила је вечерас да се против бившег генералног директора београдске „Градске чистоће” Александра Стаменковића води поступак у коме је он, како се наводи, унапред осуђен, а оптужница бесмислена.

Хапшење Стаменковића, коме је одређен притвор до 30 дана, према оцени ДС-а, сраман је покушај власти да скрене пажњу јавности са бројних афера које остају без одговора државе, као и са постигнутих договора о Косову и Метохији.

Демократе тврде и да је Стаменковић већ осуђен “кроз режимске медије, по унапред познатој матрици“

Према саопштењу ДС, о “бесмислености“ оптужнице која се ставља на терет Стаменковићу, најбоље говори “податак да је произвођач подземних контејнера тужио Градску чистоћу због неплаћања изведених радова у висини од 35 милиона динара“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Притвор због контејнера

* Обавезна поља