vojska-srbijeБЕОГРАД – Тројица пензионисаних генерала Војске Србије, уз најстрожу тајност, приведена су средином прошлог месеца, под сумњом да су својим одлукама приликом набавке новог система везе 2006. и 2007. године оштетили ВС и државу – ексклузивно сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, приведени су некадашњи челни људи из Управе за везе Генералштаба ВС – пензионисани генерали Радивој Вукобрадовић и Милан Станимировић, а још један генерал је „због кооперативности“ убрзо пуштен.

О овој великој афери у вези са набавком „тешком“ 80 милиона долара разговарало се и на Савету за националну безбедност и она би ускоро требало да добије наставак на суду.

Конкретно, за набавку опреме за систем веза Министарство одбране је 2006. и 2007. расписало два тендера. Посао за испоруку радио-система, тачније ВФ и ВФФ уређаја са додатном опремом (Уговор 1565-07) вредности 5.385.180 евра добила је француска фирма „Талес“, као и посао набавке комуникационих система „свичева“ (уговор 1572-07) у вредности од 12.886.730 евра, иако је по оцени стручне комисије њихова понуда била неповољнија од оних које су доставили израелски „Тадиран“ и норвешки „Консберг“.

Ипак и израелски „Тадиран“ је прошао на тендеру, али за набавку радио-релејних уређаја на тактичком нивоу, који су плаћени 37 милиона долара и сада леже нераспаковани (уговор број 1563-07). Да ли су Израелци добили посао као компензацију што нису прошли тамо где је „прошао ’Талес’“ сада се истражује.

Иначе, све је започето политичком одлуком из 2004. да се обнови систем веза и учини сродним са комуникацијама које користе земље НАТО. На челу Министарства одбране тада је био Борис Тадић, а у посао се ушло веома организовано. Ангажовани су најеминентнији стручњаци из Војске, формиране су комисије, стручна тела и радне групе које су имале задатак да одговоре каква нам је опрема потребна.

Стручни тим војске (састављен од инжењера Техничко-опитног центра и Управе за везу и информатику) обишао је произвођаче опреме међу којима су били и „Консберг“, „Талес“, „Тадиран“. Опрема је теситирана како у њиховим лабораторијама тако и код нас у ТОЦ у поступку верификације.

Према професионалној процедури, следећи корак је требало да буде израда пројекта новог система радио-веза и расписивање тендера за набавку опреме. Међутим, из непознатих разлога, тендер је убрзан и расписан без претходно направљеног и усвојеног главног пројекта!

Резултати ће показати да је у више одвојених случајева игнорисано мишљење стручних тимова, па чак и тендерске комисије, те су поједини уговори додељени без уважавања мишљења струке.

Шта се ту конкретно десило и како је лошија опрема „Талеса“ и „Тадирана“ надвладала опрему норвешког „Консберга“, која је, како смо сазнали, на опитовању положила тестове са највишим оценама, сада је предмет истраге.

Иначе, радио-уређаји „Талеса“ и „Тадирана“ требало је да замене уређаје мале и средње снаге које је користила Војска Југославије и који су се производили у нашим фабрикама.

Неки од ових уређаја приказани су на заједничкој војној вежби са Румунима код Ђердапа пре неколико година, као и на техничкој смотри у Панчеву, када је 72. специјална бригада организовала свој дан „отворених врата“. Иначе, било је планирано да се уграде у возила ВС марке „пух“. На последњој прослави Дана веза Војске Србије посетиоци су могли и лично да се увере како је „Талесов“ систем отказао.

Засада су само тројица генерала, некадашњих везиста, на удару, мада се сумња да криваца за „дебакл везе“ има још. Како сазнајемо, истрага би могла да доведе и до челних људи Министарства одбране.

У игри и Шутановчев кум?

Победа „Талеса“ над понудом „Консберга“ незванично се везује за име Илије Пилиповића, помоћника и кума тадашњег министра одбране Драгана Шутановца. Израелски „Тадиран“ кога је заступала „Југохемија“ а.д. „изненађујуће је добио посао за опрему која није најбоље оцењена (тактички радио-релејни уређаји), а није „прошао“ за опрему за коју је био најбоље оцењен (ВФ и ВФФ радио уређаји, које је добио „Талес“).


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Приведена тројица генерала

* Обавезна поља