lajcakБЕОГРАД – Потпредседник словачке Владе и министар спољних и европских послова Мирослав Лајчак изјавио је да је „у последње време, Балкан направио невероватан напредак“.

„Можда су поједини скептици тиме изненађени, али ја то видим као још једну потврду да Балкан несумњиво припада европској породици“, рекао је Лајчак у интервјуу за најновији број часописа „CorD“, додајући да је убрзавање процеса проширења крајем 2013. и почетком 2014. најбољи доказ да ЕУ позитивно гледа на ситуацију на Балкану.

Према његовим речима, „трајна стабилност више није само визија, већ напротив, она је јасно дефинисан циљ са огромним шансама да буде остварен у блиској будућности“.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, словачки вицепремијер је рекао да је „највећи изазов наставак самог дијалога, како на политичком и техничком нивоу, али и имплементација већ постигнутих договора“.

„Имплементација мора бити наш главни фокус, јер смо већ запазили да неколико важних уговора постоје само на папиру, а да је њихова имплементација заправо далеко важнија. Ми у ЕУ морамо наставити да мотивишемо обе стране, како би наставили преговоре у циљу постизања даљег напретка“, рекао је Лајчак.

Према његовим речима, споразуми из дијалога у сваком случају и тако предвиђају законске и уставне промене, што није необично, јер је свака држава, нова чланица ЕУ, морала да измени или допуни свој устав на неки начин.

„И ЕУ и земље кандидати за чланство у ЕУ, временом еволуирају и те промене морају да се огледају некад чак и у облику уставних промена. С тим у вези, сигуран сам да ће се наћи адекватна законска формулација и да то неће бити трагедија за Србију, како то неки покушавају да представе“, додао је Лајчак.

За Босну и Херцеговину, потпредседник словачке владе рекао је да није нимало изненађен масовним протестима. „Они су већ видели превише неправде у економији и друштву своје земље, као и нестручност, одсуство владавине права и висок ниво корупције. Њихов очај подгревају тренутна ситуација и тмурне перспективе. То их је натерало да изађу на улице“, казао је Лајчак.

„Штавише, да сам грађанин БиХ, учествовао бих у протестима, јер њихови политичари сносе огроман део одговорности за ситуацију у којој се земља налази. Појачавање притиска на њих је једнини начин да се посвете решавању проблема“, рекао је словачки вицепремијер, додајући да је „одсуство одлучности код политичара узроковало стагнацију земље на свим пољима, укључујући и процесе евроатлантских интеграција“.

За ЕУ је Лајчак рекао да је у претходној деценији прошла кроз квалитативне и квантитативне промене, као и да суштину будуће ЕУ чине монетарна, фискална и економска унија, као и демократски легитимитет и да те заједничке вредности, уз додатак финансијских гаранција у временима глобалне економске кризе, чине данас Унију „најатрактивнијим цивилизацијским пројектом“.

„Важно је, такође, подвући да је ЕУ увек отворена за пријем нових чланица“, казао је Лајчак.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Промена Устава неће бити трагедија за Србију

* Обавезна поља