ВАШИНГТОН – Сенат САД ослободио је председника Доналда Трампа оптужби за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, чиме је окончано суђење у процесу његовог опозива.

Сенатори су јуче гласали скоро потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом за злоупотребу положаја (52:48) и потпуно према партијској припадности у вези са оптужбом која се тиче опструкције Конгреса (53:47), преноси Глас Америке.

Они су гласали у четири сата поподне по локалном времену и то је последња улога коју је требало да обаве као поротници у двонедељном суђењу које је одржано након што је Представнички дом 18. децембра усвојио две тачке оптужнице против председника Трампа.

Једини сенатор који није гласао уз своје партијске колеге, у вези са оптужбом за злоупотребу положаја, био је Мит Ромни, републиканац из Јуте, бивши гувернер Масачусетса и председнички кандидат Републиканске станке 2012. године.

Да би Трамп био смењен, требало је да га прогласе кривим две трећине од сто чланова Сената.

„Смењивање председника због тога што је користио уставом дата овлашћења, која су раније користили и републикански и демократски председници, представљало би опасан преседан и насиље над поделом власти коју прописује устав. Заправо, то би значило да је председник подређен Конгресу… Ово је редак историјски моменат за чланове Сената који је само два пута до сада, у 232 године дугој историји, одлучивао о смени председника. Треба да будемо јако опрезни и пазимо да опозив не постане редовни одраз политичких разлика међу нама”, казао је републикански сенатор Џон Корнин пре гласања.

Председник није поменуо процес опозива – импичмент – у свом говору о стању нације у уторак увече. Међутим, раније је константно критиковао цео процес као „лов на вештице” и тврдио да није урадио ништа погрешно, преноси Танјуг.

Резолуцијом о опозиву која је усвојена у Представничком дому, Трамп се терети да је злоупотребио положај јер је захтевао од председника Украјине Володимира Зеленског да се обавеже да ће покренути истраге о демократи и потенцијалном противкандидату Џоу Бајдену и његовом сину Хантеру. Истовремено, Трамп је зауставио исплату војне помоћи од 391 милион долара намењене Украјини.

Друга тачка резолуције је опстуркција Конгреса. Наводи се да је Трамп ометао конгресне истраге тако што је наредио члановима своје администрације да не сведоче и не достављају документа конгресним одборима који су водили истрагу.

Фото: Бета/АП

ТРАМП ОСУДИО „ЗЛОБУ“ СВОЈИХ ПРОТИВНИКА

ВАШИНГТОН – Председник САД Доналд Трамп који је ослобођен кривице у процесу опозива у Конгресу САД, осудио је у обраћању из Беле куће „злобу” својих демократских противника.

Председник САД прво је тријумфално махао насловном страном „Вашингтон поста” с речима „Ослобођен кривице”, а затим се обрушио на демократске чланове Конгреса који су покренули процес његовог опозива, оптуживши га у Представничком дому по две тачке за злоупотребу власти и опструкцију Конгреса.

Трамп је јуче у Сенату где републиканци имају већину, ослобођен кривице по обе тачке оптужнице, преноси Бета.

„Они су злобни и зли” рекао је Трамп, преноси Франс прес.

У изјави у Белој кући пуној својих присталица, Трамп је рекао да је процес опозива био „срамотан”, поновио да је то била врло „нефер ситуација” као и оно што је јутрос већ говорио за време Годишњег молитвеног доручка – да је процес против њега био „зао и корумпиран”.

„То не треба да се икад више догоди иједном председнику. Ми смо прошли кроз пакао, што је било нефер. Нисмо ништа лоше урадили”, рекао је Трамп.

Док је говорио, скоро сваки делић Источне сале у Белој кући био је пун његових присталица. Међу њима су били републикански сенатори који су гласали да га ослободе кривице, вођа републиканаца Мич Меконел и сенатор Чак Грасли, неколико чланова Трамповог кабинета, укључујући министре правде и финансија, Вилијама Бара и Стивена Мнучина, као и републиканци у Представничком дому Конгреса.

Он је раније данас на Годишњем молитвеном доручку, где је био с вођама Конгреса, укључујући председницу Представничког дома Ненси Пелоси која је предводила оптужбе за његов опозив, исто осуо паљбу на демократе.

„Као што сви знају, моја породица, наша велика земља и ваш председник прошли су кроз ужасано искушење које су изазвали неки врло непоштени и корумпирани људи. Они су урадили све у својој моћи да нас униште и радећи то врло су тешко повредили нашу земљу”, рекао је јутрос Трамп.

Његове изјаве су јасан знак да је Трамп после победе у процесу опозива оснажен као никад раније и да иде напред у својој кампањи за реизбор са уједињеном Републиканском странком иза себе, наводи АП.

Његов став је у великом контрасту са извињењем председника Била Клинтона који је такође ослобођен на истоветном суђењу ради опозива 1999. године. Клинтон се у својој изјави после ослобађајуће пресуде у процесу опозива извинио америчком народу због онога што је „рекао и урадио и тиме покренуо те догађаје” и због „великог терета” које су та његова дела „нанела Конгресу и америчком народу”.

Трамп је у свом годишњем говору о стању нације пред оба дома Конгреса избегао да говори о процесу опозива, док га Сенат наредног дана није званично ослободио. Он сада већ користи процес опозива као адут у трци за нови мандат на изборима у новембру ове године.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пропао импичмент, Трамп ослобођен оптужби

* Обавезна поља