Низом манифестација се у Бањалуци, али и целој Републици Српској, обележава Дан РС. Манифестацијама присуствују званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и света. Руководство Србије представљају Небојша Стефановић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Председник Милорад Додик је након литургије у Саборном храму Христа Спаситеља – коју је служио патријарх српски Иринеј – све позвао на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих.

Додик је истакао да је Република Српска историјска тежња за слободом српског народа, који не жели да она било коме буде сметња, већ да сви у њој живе слободно.

„Позивам све на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих нас“, рекао је Додик новинарима истакавши да РС свој дан слави већ 26 година, што потврђује да постоји воља српског народа да опстане Српска, како у немогућим условима оружане борбе у којој је одбрањена, тако и у условима борбе против политичког насиља разних високих представника који су покушали да девастирају и укину Српску.

„Данас са поносом могу да честитам грађанима Српске Дан Републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ“, рекао је Додик.

Председник Српске је напоменуо да политичка воља српског народа за државом не датира само од тренутка распада бивше Југославије, већ да су слободарске идеје на овим просторима познате кроз историју.

„Можемо да набројимо низ важних имена у историји српског народа који су се борили за његову слободу“, истакао је Додик.

Додао је да је Република Српска демократска и слободна заједница, што потврђује и чињеница да данас представници бошњачког народа организују одређене акције у Српској.

„Република Српска може да прихвати и поднесе ставове који су буквално против ње. Поносни смо поносни на нашу демократију и институције“, закључио је Додик.

Председник РС је истакао да би волио да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије.

Додик сматра да у будућности треба размислити о томе да представници Срба из окружења, дијаспоре, буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији, како би могли да допринесу укупној интеграцији српског народа, ма где се налазио.

Обележавање Дана РС

Обележавање Дана РС

Када је реч о Декларацији о заштити српског народа Србије и Републике Српске, Додик је навео да ће она формално бити Анекс Споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Српске, који ће до половине фебруара усвојити и заједно промовисати.

Додик је истакао да декларација на инситуционалан начин уоквирује и даје одговор на изазове и историјске дилеме, које су неки покушали да подметну у историји, да разбију српски идентитет и корпус тиме што су Србе у БиХ звали босанским Србима.

„Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, део једног јединственог народа, са једним језиком и културом“, нагласио је Додик.

Каже да су еминентни стручњаци из Србије и Српске, који су радили на декларацији, јединствени у оцени да је направљен квалитетан документ, који ће усвојити парламенти Србије и Српске и тако на најбољи начин институционално увести нову праксу и институцију у српски национални живот, где год Срби постоје.

Говорећи о чињеници да је одређен и дан за одавање почасти и пијетета свим невиним српским жртвама од Јасеновца па надаље, Додик је рекао да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу, чија је то била идеја, те да владе Србије и Српске заједнички обележавају пет догађаја од општег националног значаја за Србе.

Захвалио је Вучићу на новој димензији односа Србије и Српске, који су мотивисани видљивом бригом Србије за Републику Српску и њену безбедност и развој.

Додик је навео да став Вучића и Србије о поштовању Дејтона у БиХ и сагласност са свим што се договоре стране у БиХ, Српска и ФБиХ, даје Бањалуци широк оквир да упражњава своје право.

„Задовољни смо што Вучић никад не пропусти прилику да каже да воли Српску, а поготово што је више пута јавно истакао да српски народ никада више неће доживети акције сличне Олуји. То нам даје осећај сигурности и захвалности“, истакао је Додик.

Коментаришући поруке из Сарајева и од Бакира Изетбеговића о обележавању Дана Републике, Додик је рекао да Српска није настала на суду или дата вољом неког из Сарајева, него је израз тежње и борбе српског народа на овим просторима кроз исторују.

„Ми смо у историји већ имали две српске државе, а сада имамо опет. То се не свиђа некима у Сарајеву, али од њих ништа не зависи, њихова воља није за нас у том погледу важна. Желимо да са њима сарађујемо ако је могуће“, навео је Додик.

Оценио је да Изетбеговић покушава да врати своју изгубљену позицију националног лидера код Бошњака и да отвори сваки проблем са Српском и Србијом, али и са Хрватском, како би „вратио изгубљени трон“.

Када је реч о референдуму о отцепљењу Републике Српске, Додик је додао да се Српска тренутно не бави никаквим формалним активностима на том плану и да разуме шта значи унутрашњи и међународни фактор и контекст за ово питање.

Председник Српске навео је да је БиХ само територија, а не држава, и да ће таква и бити „све док је састављена, али чим се растави неће је бити“.

„Ми немамо никаве користи од БиХ и не желимо да будемо у окружењу које је непријатељско према Републици Српској и српском народ, а БиХ је управо таква“, поручио је Додик.

Председник Републике Српске уручио је на свечаности одликовања заслужним институцијама и појединцима.

Међу њима је и бивши председник Србије Томислав Николић, који је добио Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије, Српске и других држава.

Прослава Дана РС у Бањалуци

Прослава Дана РС у Бањалуци

„Овај период РС, ових 26 заједничких година, јесу године када смо ојачали, схватили, постали самосвесни и одлучни да не оклевамо у очувању наших права, нашег уставног поретка, нашег Устава, наше Републике. Зато сваки допринос знаних и незнаних који су признања добили или ће добити, свакако значи да РС у континуитету траје, да се бори, показује приврженост миру, стабилности“, поручио је Додик.

РС је, додао је, држава српског народа али је и широка и велика да прихвати све друге и другачије „који желе да живе у миру са нама“.

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био председник Србије.

„А за председника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди“, рекао је Николић.

Присутнима се обратио и Емир Кустурица који је рекао да треба очувати језик и јединство.

„Један човек каже да они који знају пуну истину, највише лажу. Ја ћу се надовезати на то и рећи да велике силе у односу на наш народ већ седам векова проводе неку врсту геноцида. Све је почело од Напоелона. Од тад ми трпимо разједињавање са нашом славенском браћом“, рекао је Кустурица.

У центру града је организован је свечани дефиле са више од 2.000 учесника. Након тога почеће свечана академија и пријем у згради републичке Владе.

Руководство Србије представљају Небојша Стефановић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Министарство унутрашњих послова РС предузима појачане безбедносне мере поводом прославе 9. јануара и позива све грађане да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Прослава дана Републике Српске

* Обавезна поља