Zoran-Milanović2Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је данас, поводом информације да је и Словенија отказала учешће на војној паради у Загребу на дан када је пре 20 година спроведена „Олуја“, да је то за њега споредна тема, али је истакао да прослава није уперена ни против кога.

Упитан како гледа на то што су после америчких савезника учешће на паради отказали и Словенци, Милановић је одговорио: „Не гледам на то, имам важнија посла.“ Он је подсетио да ће прослава поводом 20. годишњице од операције „Олуја“ бити одржана и у Загребу и у Книну. Такође је изразио жаљење због тога што никада нико од странаца није долазио у Книн, а неће ни ове године, али је додао да то није разлог за организацију параде у Загребу. „Али опет, то је наша прослава, наш празник, није уперен ни против кога. Жао ми је ако се неко у томе осећа погрешно“, додао је хрватски премијер.

Он је најавио да ће 5. августа ујутру отићи у Книн и да тамо неће говорити.

„У Загребу ће бити одржана војна парада, биће пуно страних гостију, биће на трибини гостију. Доћи ће доста војних аташеа, генерала. Искрено, не водим неку евиденцију о томе, то ми је споредна тема“, закључио је Милановић.

Влада у Љубљани донела је јуче одлуку да словеначка војска неће учествовати на војној паради у Загребу, након што се испоставило, како пише „Јутарњи лист“, да је од свих чланица НАТО само Словенија пристала да учествује у том догађају.

„Биће то церемонија посебног типа где присуство словеначке војске није погодно“, рекао је премијер Миро Церар и додао да ће још размислити о томе да ли ће томе присуствовати „цивилни представник“ Словеније.

Словеначко „Дело“ данас, међутим, пише да је Словенија изгубила свој суверенитет када је попустила под притиском Србије и отказала своје учешће на предстојећој војној паради којом Загреб обележава 20. годишњицу операције „Олује“.

„Тешко је замислити да министар спољних послова једне земље може да издејствује да друга земља одлучи да њени војни авиони не полете и да десет чланова Почасне гарде остану у војним баракама“, истиче лист у коментару на првој страни.

Коментар „Дела“ уследио је након што је шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио да ће Србија с пажњом пратити које ће земље послати војску на параду 5. августа у организацији Хрватске, а поводом годишњице „Олује“ и да ће њихово учешће сматрати антисрпским ставом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Прослава „Олује“ фијаско у најави

* Обавезна поља