У Београду је одржана протестна шетња поводом годишњице убиства лидера ГИ „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића с које је затражено да се пронађу убице и налогодавци. Шетаћемо у тишини, јер сви хоћемо одговор на питање ко је изговорио „смакните га“, рекао је глумац Бане Трифуновић. На транспаренту Ивановићеве речи „Нас је ипак више“.

Међу онима који су шетали били су неки од чланова Ивановићеве породице, као и представници опозиционих политичких странака, Вук Јеремић, Борко Стефановић Борис Тадић, Зоран Живковић, Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Душан Петровић, Драган Шутановац, Павле Грбовић, Саша Радуловић.Током шетње није било инцидената, а није било видљиво присуство полиције у униформама.

На овом протесту било је и највише новинарских екипа до сада те ће слика са овог протеста засигурно отићи у свет. Репортери свих већих новинских агенција били су испред колоне а могли су се зачути и новинари који говоре италијанским, енглеским, француским, турским па и арапским језиком. Са лица места јавиле су се и екипе из суседних земаља као и они са Хрватске радио-телевизије.

У звуке песме „Востани Сербие“ протестна шетња поводом годишњице од убиства лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића завршена је нешто после 20 часова вечерас испред Храма светог Саве на чијем улазу су грађани оставили свеће, јер им није било дозвољено да уђу.

Колона од десетак хиљада учесника кренула је у 18 часова са Студентског трга, а предводили су је представници Локалног фронта који су од 12. јануара пешачили до Београда.

Они су носили велики транспарент на коме је писало „Нас је ипак више“, а у потпису „Почело је“ и „Један од пет милиона“. Грађани нису носили друге транспаренте, шетали су у тишини, а на Тргу Славија су упалили свеће и светла на телефонима.

 

На платоу испред Филозофског факултета глумац Бранислав Трифуновић рекао је да је то меморијална шетња у част „човека који је мислио својом главом и борио се за мир за мир и заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији“.

„Годину дана касније не зна се ко га је ликвидирао и ко је изговорио ‘смакните га’, само смо добили информације ко није“, рекао је Трифуновић и оценио да је у питању политичко убиство.

Учесници протестне шетње  упалили су вечерас на Тргу Славија свеће и светла на мобилним телефонима, поводом годишњице тог неразјашњеног убиства.

Посебну врсту почасти одали су активисти „Локалног фронта“ који су на протест дошли из Краљева, пешака, прелазећи 167 километара пута који су назвали „Ибарски марш“.

Posted by N1 Srbija on Среда, 16. јануар 2019.

Један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, јуче је путем свог твитер налога поручио да би активисти Локалног фронта требало да стану на чело данашње протестне шетње с обзиром на подвиг који су учинили пешачећи до Београда.

И у Крагујевцу грађани палили свеће за Оливера Ивановића

И у Крагујевцу је вечерас обележена годишњица атентата на Оливера Ивановића. Око стотину грађана је у порти Саборне цркве запалило свеће у помен на убијеног српског политичара из Северне Митровице.

 

У тихој и достојанственој атмосфери, Крагујевчани су одали пошту Ивановићу, а окупили су се преко друштвених мрежа.

„Ја сам дошла вечерас да упалим свећу за Оливера, за Оливера и за спас Србије“, рекла нам је једна од окупљених грађанки.

Подсетимо, у Београду је одржана протестна шетња, од Филозофског факултета до Храма Светог Саве, у којој је учествовало више хиљада грађана.

Шетња за Оливера Ивановића кренуће од Платоа испред Филозофског факултета, преко Теразија, Улицом Краља Милана, преко Славије, Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

На почетку протестног скупа, пуштани су тонски записи са изјавама Оливера Ивановића. Окупљенима се обратио глумац Бранислав Трифуновић.

„Нисам проблем ја као личност, већ што говорим истину као и ехо те истине. Ако не делујете, онда гледајте насиље – у атмосфери страха се не живи. Грађани су затрашени и разумем их, али нико нема право да својим страхом угрози будућност осталих, одуприте се, нас је ипак више“. Овако је говорио Оливер Ивановић који је на данашњи дан брутално убијен са шест метака у леђа. Годину дана касније не зна се ни ко га је ликвидирао ни ко је изговорио „смакните га“. Само смо добили информације ко није. Поштована породицо Ивановић, драги грађани и пријатељи, вечерас ћемо шетати до Храма у част Оливера Ивановића, човека који је мислио својом главом и који се до краја живота борио за мир и за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији“, рекао је глумац Бранислав Трифуновић на почетку скупа. Замолио је присутне да ставе у џепове пиштаљке и да спусте транспаренте, јер крећу у меморијалну шетњу. „Шетаћемо у тишини у част Оливера Ивановића, са породицом Ивановић која је са нама. Ми смо сви са Оливером и са његовом породицом.“

Протестну шетњу пратите уживо преко Фејсбук странице Н1:

Он је на шестом протесту „1 од 5 милиона“ у суботу позвао људе да код куће оставе пиштаљке и понесу свеће. Додао је да желе да обележе протестном шетњом овај дан како се такве ствари никад више не би десиле. Навео је да од власти траже да окрије ко су налогодавци и убице Оливера Ивановића.

У Храму Светог Саве у Београду јутрос је одржан помен Ивановићу којем су, осим чланова породице, присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и већи број грађана. Испред просторија Грађанске инцијативе „Србија, демократија, правда“ (ГИ СДП) у Косовској Митровици где је Ивановић убијен, данас су запалили свеће и положили цвеће чланови породице, страначке колеге, суграђани и пријатељи.

Мирослав Ивановић, брат убијеног лидера ГИ СДП, каже за Н1 да се „политичко сукобљавање наставља и са убијеним Оливером“ и да је „врло актуелно и све жешће из дана у дан“.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову обележило је у спомен соби „Косметске жртве“ у Београду годишњицу убиства Оливера Ивановића у присуству представника Владе Србије, породица жртава, представника Српске деснице, али без чланова Ивановићеве породице. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је, међутим, упорно избегавао да одговори на питање како коментарише спот Српске листе уочи локалних избора на Косову, емитован на телевизији Мост, коју финансира држава Србија, а у коме се Ивановић назива издајником.

Данас се у Београду, од 18 сати, од платоа испред Филозофског факултета до Храма Светог Саве, одржава протестна шетња „Први од милион разлога – за Оливера“

„Свака паметна власт би морала да тражи саговорнике у Србима, а не у својим партијским војницима који не мисле уопште. Они само климају главом и понављају оно што им велики шеф каже“.

„Ако политичаре почну убијати, а то се догађало на југу Италије пре 50 година од стране мафије, испада да ми ту мафију и тај рецепт имамо доле“. „Не видим коме би било у интересу да угрози моју безбедност. Мислим да би то штетило чак и оним криминалним круговима који ме баш не воле“. „Мени су урадили све што су могли до сада. Једино што нису пуцали на мене. Али ко зна ни то није искључено. Мислим да би то било погрешно“, говорио је за живота Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“. Ове његове речи и његови говори биће пуштани данас на годишњицу његовог убиства током протестне шетње „Први од милион разлога – за Оливера“, која ће почети од платоа испред Филозофског факултета а завршиће се испред Храма Светог Саве.

Грађани, који су већ седам пута сваке суботе шетали улицама Београда у протесту „Један од пет милиона“, данас (среда) ће се од 18 сати шетати у част убијеног Оливера Ивановића са захтевом да се открије ко је у Ивановића пуцао 16. јануара 2018. При врху колоне, према најавама, биће Ивановићева породица, брат, сестра, синови из првог брака и братанац Александар Ивановић, који је на твитеру и најавио долазак породице. Он је навео да је породици важно да се не заборави и да се сазна ко је и због чега одлучио да Ивановићу одузме живот. Осим чланова породице у шетњи ће бити и лидери Савеза за Србију, који подржава и помаже организацију грађанских протеста.

Према нашим сазнањима, није планирано да се држе било какви говори. План је да се пре почетка шетње окупљенима кратко обрати глумац Бранислав Трифуновић, како би грађане обавестио о рути шетње и месту на којем ће се палити свеће. Како нам је речено у организацији овог протеста, од Платоа, односно Васине улице, ићи ће се преко Трга републике, Теразијама, Улицом краља Милана до Трга Славија и до Храма. Овај пут грађени не треба да понесу пиштаљке него свеће, јер ће уместо бунта против власти данас исказивати поштовање према Ивановићу у мирној шетњи, а са камиона ће се преко озвучења чути Ивановићеве речи. Свеће ће се палити код Храма Светог Саве, када ће бити пуштена и песма „Востани Сербие“.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест поводом годишњице смрти Оливера Ивановића

* Обавезна поља