protest-vasingtonВАШИНГТОН –Више хиљада људи протестовало је у центру Вашингтона против мера надзора које спроводи Национална безбедносна агенција (НСА), а касније поподне организатори скупа предаће у Конгресу петицију којом се тражи обустављање досадашње праксе.

Скуп у америчкој престоници организован је поводом дванаесте годишњице од усвајања закона, када је после терористички напада на САД 2001. године, пооштрен надзор над свим врстама комуникација у Америци.

Демонстранти су носили транспаренте „Зауставите присмотру”, „Хвала Евдарду Сноудену”, „Не за НСА шпијунирање”, узвикујући пароле против обавештајних служби САД.

На скупу је учествовало више од сто организација за заштиту људских права – од групе „Слободна штампа”, преко Савета за Америчко-исламске односе, до Покрета Окупирај Вол Стрит.

Дејвид Сигал, директор групе „Деманд Прогреш”, рекао је, обраћајући се присутнима, да је скуп важан да би се видело да постоји опозиција према мерама које спроводи обавештајна заједница.

Ова група је, уз помоћ неколико конгресмена, летос успела да издејствује да се гласа о закону којим би било ограничено обимно прикупљање података при интернет надзору, већ би мере биле усмерене само према појединцима за које постоји основана сумња да су повезани са тероризмом.

Иако закон, тесном већином, није прошао (205 за, 217 против), они најављују лобирање за нове законске иницијативе.

Један од учесника протеста Дејв Милер (56), који је на скуп дошао из Рочестера у држави Њујорк, рекао је да власт у Вашингтону жели још већу контролу и моћ.

„Шта год да нам кажу ми смо на путу ка увођењу тираније”, додао је Милер.

Холмс Вилсон из Масачусетса носио је током протеста траку облепљену око уста и транспарент „Шпијунирање је цензура”, а окупљеним новинарима је рекао да је уплашен могућностима које Америка има за шпијунирање целог света.

„За сваког од нас знају кога познаје, са ким је повезан и где се налази у одређеном тренутку. Биће само још горе”, закључио је Вилсон.

Америчка администрација се последњих дана нашла не само на удару домаће јавности, већ и својих најближих савезника – Немачке и Француске, након што су медији у тим земљама објавили податке да је НСА пратила комуникацију 35 светских лидера међу којима је и немачка канцеларка Ангела Меркел.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протести против шпијунирања

* Обавезна поља