atina-protest-protiv-otpustanja-380788-velikaАТИНА – Неколико хиљада људи протестовало је вечерас у центру Атине, захтевајући од премијера Алексиса Ципраса да се одупре притиску међународних кредитора и не пристане на додатне мере штедње.

Окупљени испред грчког парламента су носили транспаренте са натписом: „Народ не може да се уцењује”, „Земља није на продају”, „Не евру”.

Ово су друге демонстрације у Атини присталица Ципрасове владајуће Сиризе и других група које се противе евру у последњих седам дана, а одржане су уочи сутрашњег европског самита у Бриселу од ког зависи будућност Грчке у еврозони.

„Они желе да нас понизе, зашто би иначе инсистирали на свим тим мерама. Нећемо то више да толеришемо”, рекао је 65-годишњи бивши наставник Јота Кананакари.

Прошле недеље је одржан контрамитинг, на ком су се окупиле присталице останка у еврозони, а нови скуп су заказали за сутра, пренела је агенција Ројтерс.

Последње анкете показују да је већина Грка за задржавање евра.

„Људи су рекли ‘не’ и они то морају да схвате, морају да нас слушају. Како неко може да преживи са 400 евра месечно са свим порезима и рачунима који морају да се плате”, казао је 65-годишњи пензионер Фотис Маврудис.

Грчки премијер Ципрас разговарао је раније данас са лидерима Немачке, Француске и Европске комисије у покушају да начини напредак у преговорима око решења грчке дужничке кризе уочи сутрашњег самита званичника еврозоне.

Након месеци преговора са међународним кредиторима, Ципрасова левичарска влада је сигнализирала да је спремна да начини концесије како би откључала средства за помоћ Грчкој од 7,2 милијарди евра.

Дан уочи самита у Бриселу, још није међутим јасно, колико је Ципрас спреман да попусти, преноси Ројтерс.

Ципрас је телефоном позвао немачку канцеларку Ангелу Меркел, француског председника Франсоа Оланда и Жан Клод Јункера да би им изнео најновију грчку понуду, наводи Ројтерс.

„Премијер им је представио грчки предлог да се постигне обострано користан споразум који ће донети дефинитивно решење, а не одлагање проблема”, наводи се у саопштењу из Ципрасовог кабинета.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протести у Атини уз позив Ципрасу да се одупре

* Обавезна поља