kosovo-kosovska-mitrovica-spomenik-3У организацији АП КиМ, у северном делу Косовске Митровице одржана је протестна шетња поводом 16. годишњице почетка НАТО бомбардовања, на којој су се присутнима обратили потпредседник скупштине АП КиМ Добросав Добрић, председница ДСС Санда Рашковић Ивић, потпредседник Сабора српског јединства Зоран Зечевић, потпредседник СРС Зоран Красић, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић и представник Двери Бошко Обрадовић.

Парастосом жртвама, који је јутрос служен у храму Светог Димитрија, у Косовској Митровици почело је обележавање годишњице НАТО бомбардовања, а учесници протеста, након полагања венаца на споменику Истина, који је посвећен погинулима у НАТО бомбардовању и жртвама ОВК, су прошли трасом од главног ибарског моста до некадашње зграде СУП-а, која је у бомбардовању 1999. године уништена, а на чијем месту се данас налази зграда Филозофског факултета.

Скупу је присуствовало неколико стотина грађана, и поред тога што су локалне власти и Владина Канцеларија за КиМ увели радну обавезу и забранили запосленима у јавним предузећима, школама и факултетима да учествују у манифестацији.

Протесна шетња у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА — У Косовској Митровици одржана је протестна шетња у оквиру обележавања 16 година од НАТО бомбардовања.

Шетњу је организовала Скупштина АП Косова и Метохије, коју Београд не признаје, а учесници су носили српске заставе и транспаренте с порукама: „Косово је Србија“, „Србија, Русија, не треба нам Унија“, „Хоћу Москву нећу Брисел“…

 

На трибини организованој тим поводом представници „патриотског блока“ критиковали су Бриселски споразум, владу у Београду, премијера и председника Србије, тврдећи да је садашња власт формирана на издаји и кршењу свих предизборних обећања и да распродаје све што је остало да се распрода у Србији, те да је директан саучесник у стварању независног Косова.

„Да бисмо памтили НАТО бомбардовање, одбранили КиМ и духовни и национални идентитет и сачували преостале природне и привредне ресурсе једино ресење је пад актуелне власти у Србији“, поручили су учесници трибине најављујући као циљ патриотског блока у 2015. пад владе Александра Вучића и ванредне парламентарни избори.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је да је Бриселски споразум велеиздаја те да је први пут у својој историји српски народ гласао за издајнике, а премијера је критиковала због ангажовања Тонија Блера као саветника владе, али и због споразума са НАТО.

У протестну шетњу кренуло се од главног моста на Ибру у Косовској Митровици, а она је завршена код некадашње зграде СУП-а која је уништена у бомбардовању 1999, а на чијем месту је сада зграда Филозофског факултета, где је затим одржана јавна трибина.

 


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Протестна шетња у Северној Митровици

* Обавезна поља