velibor-dzomicПОДГОРИЦА – Управни суд је јучерашњом пресудом поништио шесто по реду незаконито решење Министарства унутрашњих послова (МУП) Црне Горе којим је одбијен захтев за одобрење привременог боравка из 2011. године координатору Правног савета Митрополије црногорско-приморске протојереју-ставрофору др Велибору Џомићу.

МУП је Џомићу почетком фебруара незаконитим решењем наложио да истог дана напусти Црну Гору и пуних шест месеци му није дозвољен улазак иако му заправо никада није изречена мера забране уласка.

„Где је сада и шта после нове пресуде може да каже министар унутрашњих послова Рашко Коњевић из Перина Хана код Зенице? Зашто је 9. фебруара ове године у изјави за Радио ‘Антена М’ дрско обмануо јавност да ‘Џомић нема спор са МУП-ом’, а добро је знао да је управни спор пред Управним судом Црне Горе покренут против МУП-а мојом тужбом која му је достављена пет дана раније преко писарнице? Где је сада и шта може да каже његов налогодавац Ранко Кривокапић, који је деведесетих као резервиста ЈНА на војном дајцу и са паповком јуначки стизао до Хрватске”, пита координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић.

Када је напустио Црну Гору 8. фебруара, Џомић је за наше новине рекао да је управо то, шесто по реду решење МУП-а, највише ван закона од свих претходних и да су током поступка његова „законска права као странке брутално кршена”.

„Са том праксом је настављено и касније, када је Управни суд донео судско решење којим ми је одобрио останак и боравак у Црној Гори до окончања управног спора, па чак и када је одбио жалбу МУП-а на то решење. Управни суд се, по ко зна који пут, показао као суд који суди по закону без обзира ко су странке у поступку”, каже нам Џомић.

„Фијаско, по ко зна који пут, овом пресудом није доживела држава Црна Гора него Рашко Коњевић, који је по закону одговоран за рад министарства. Државу су на овом предмету обрукали они којима су пуна уста владавине права и једног дана ће због тога морати да одговарају”, поручује Џомић. „Очекујем да у поновљеном поступку МУП коначно почне да поступа законито и да ми одобри привремени боравак и тиме оконча своју бруку која у мом предмету траје скоро пет година. Наравно, МУП је дужан да примени одредбе Закона о странцима, који је важио у време када сам поднео захтев. Поступак, другим речима, мора да оконча по старом, а не по новом закону.”

Џомић додаје да ће пресуду Управног суда доставити омбудсману како би се окончао поступак за утврђивање дискриминације. „Од Тужилаштва очекујем да подигне оптужницу против службеног лица МУП-а које ми је у фебруару ове године ‘на реч’ забранило да остварим права која ми је признао суд”, додао је Џомић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Протојереју Џомићу укинута забрана

* Обавезна поља