Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и изабрани српски члан Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик, изјавио је да ће та странка истрајати на томе да премијер Републике Српске буде из те странке.

Милорад Додик је рекао да ће се заложити за формирање „српског блока“ на нивоу БиХ, уколико људи из опозиције то буду желели.

Додик је на конференцији за новинаре, коју је преносио РТРС, рекао да је задовољан постигнутим резултатом у самој Бањалуци, али да не крије да је СНСД очекивао бољи резултат.

Чуди га, рекао је, што је Драган Мектић, министар безбедности БиХ из СДС-а, уопште изабран на неку функцију ако се зна да је управо човек из те странке испаљивао зољу у Бањалуци.

Као апсолутни услов да уђе у зграду Председништва БиХ, Додик је истакао да је то застава Републике Српске, те додао да верује да је компромис о томе могућ.

„Формираћу тим који ће се бавити правилницима који се тичу српских представника у Сарајеву јер, између осталог, нећу дозволити да у Председништву БиХ не буде заставе Републике Српске“, истакао је Додик.

Младена Иванића је, каже, победио у изборној трци за Председништво БиХ, јер се његов противкандидат док је био на тој функцији није на прави начин борио за интересе Републике Српске.

Додик је говорио и о „случају Драгичевић“ и истакао да стоји на располагању са жељом да се дође до истине.

„Али то се утврђује у Тужилаштву“, закључио је Додик.

ТРАЖИЋУ ОД ТРАМПА ДА СЕ УКИНЕ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК

Милорад Додик, који је прогласио победу на изборима за српског члана Председништва БиХ, поручио је да ће на тој функцији покушати да ојача позицију Српске и српског народа у целости, као и да ће се борити за уставност, укидање високог представника и одлазак странаца из Уставног суда БиХ.

Додик је рекао за РТС да, ако БиХ хоће да буде суверена земља и у међународном капацитету, онда мора да ради без високог представника, те нагласио да ће тражити да укидање институције високог представника буде званичан став Председништва БиХ.

И странци морају да оду из Уставног суда БиХ, изричит је Додик, који каже да ће то бити један од његових првих захтева.

“Ако не буде дијалога, нема разлога да ја прихватим било шта што они мисле да треба да се уради. Уколико буду хтели да имају дијалог, дијалог ће и имати. Ако желе да направе мало јачу БиХ, онда морамо да избацимо високог представника”, нагласио је Додик.

Он је навео да ће покушати својим дипломатским контактима да обезбеди подршку за то и истакао да Русија и већина земаља то прихватају, да се Србија слаже, као и Хрватска.

“Остало је још да се сложе САД, али је овде још стара администрација, са рецидивима прошлости. Покушаћу да напишем писмо председнику САД Доналду Траму и затражим подршку да се укине функција високог представника”, рекао је Додик.

Додик је рекао да жели да захвали председнику Србије Александру Вучићу са којим је разговарао о резултатима избора и који му је већ честитао.

“Захваљујем на свој помоћи и пажњи коју Србија има према Републици Српској. Знам да је било доста интереса у Србији за ове резултате избора у Српској и БиХ”, рекао је Додик. Додик, који је актуелни председник Републике Српске, рекао је да је Српској одузето 80 одсто надлежности по броју, али не значи да је то дефинитивно.

“Имамо Устав, који је формални акт. Имамо другу праксу коју су нам наметнули високи представници и неки други фактори. То не значи да је то уставно. Ја ћу се борити за уставност”, нагласио је Додик.
Говорећи о победи кандидата Демократског фронта Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ, Додик је рекао да је једини легитиман представник Хрвата у БиХ Драган Човић.

“Ово је калкулација и спекулација, ако је то тако, ја то не могу да потврдим. Мислим да је то грешка Бошњака и бошњачке политичке елите. Нису то смели урадити, имајући у виду положај хрватског народа и да је у том погледу конститутивност хрватског народа угрожена и потпуно доведена у питање”, сматра Додик.

Он је рекао да ће се видети шта ће бити даље и нагласио да је Комшић могао само да добије гласове Бошњака, чиме је послата порука да Бошњаци желе сада код Хрвата, а касније код Срба да креирају подобне Србе и Хрвате за дугорочне интересе централизације.

Одговарајући на питање како ће учествовати у раду Председништва БиХ и да ли ће, како је најављивао, радити преко видео линка и из Источног Сарајева, Додик је рекао да не искључује могућност да некад буде у згради Председништва Би


Извор: Танјуг/РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Прве Додикове изјаве после победе на изборима

* Обавезна поља