bogdan-pusic-1377983696-359621БЕОГРАД – Заменик начелника Управе криминалистичке полиције (УКП) Богдан Пушић, поднео је јуче молбу за разрешење са дужности због кампање коју од 30. августа ове године против њега води лист „Курир”. Он тражи да се формира радна група која ће проверити све наводе изнете у том листу, који се односе на наводне инкриминисане радње. Родољуб Миловић прихватио је оставку и по даљој процедури је проследио директору полиције Милораду Вељовићу. Вељовић се сагласио са оставком и проследио је кабинету министра унутрашњих послова. Наши извори у врху полиције, међутим, тврде да ће инсистирати да Пушић остане у радној групи и заврши посао до краја, тачније да испита преостале спорне приватизације. Да ли ће се та борба уопште и наставити и како ће она изгледати, питање је које се поставља после Пушићеве оставке.

У разговору са новинарима, Богдан Пушић није желео јуче да детаљније улази у разлоге своје молбе, само је кратко казао да се нада да ће се удовољити његовом захтеву да се формира радна група која ће истражити све наводе који су се последњих недеља појављивали у медијима.

У захтеву који је поднео начелнику Управе криминалистичке полиције Родољубу Миловићу, Пушић је навео да то ради имајући у види његово професионално опредељење за борбу против организованог криминала, корупције и других облика криминала, очување јединственог колектива, професионализма, међусобног поверења.

Пушић је у молби апострофирао да је у последњих 28 дана у једном дневном гласилу окарактерисан као криминалац без права на адекватну институционалну заштиту. Он сматра да је ту заштиту заслужио досадашњим радом и постигнутим резултатима.

– Да бих заштитио професионални углед српског полицајца и чланове своје породице, одлучио сам се на овај корак са правом да и даље као и до сада обављам своје дужности и дајем допринос у борби против организованог криминала, корупције и свих других облика криминала, јер мислим да сам искусан и поштен полицајац. Професионалном саставу и поштеним полицијским службеницима увек ћу стајати на располагању својим знањем и искуством – написао је Пушић у молби за разрешење за коју је навео да је неопозива.

Начелник УКП-а Родољуб Миловић рекао је јуче новинарима да ће формирати мешовиту радну групу која ће испитати наводне инкриминишуће радње, али не само Пушића, већ свих челника Управе криминалистичке полиције. Миловић је казао да се он већ обратио Сектору унутрашње контроле да провери наводе изнете у „Куриру” и да му је прекјуче стигао одговор из ове организационе јединице МУП-а.

– У изнетим информацијама нису садржани елементи кривичног дела, јер да постоје, Сектор унутрашње контроле би већ поднео одговарајуће кривичне пријаве – пренео је Миловић делове одговора на његов захтев да се испитају наводи не само о Пушићу, већ и о Милораду Вељовићу, директору полиције, Зорану Томашевићу, начелнику Управе за обезбеђење и Милошу Перовићу, начелнику Јединице за заштиту сведока.

Богдан Пушић је на место заменика начелника Управе криминалистичке полиције постављен у априлу, а познат је као шеф Радне групе задужене за испитивање спорних приватизација.

Пушић је заправо био најистуренији човек протекле борбе против корупције. Јавности је постао познат после истраге против Мирослава Мишковића и хапшења овог најбогатијег човека у Србији. Предводио је и истраге у случајевима малверзација у „Агробанци”, „Галеници” и свим осталим који се налазе на списку 24 спорне приватизације.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Пушић се повлачи пред Куриром

* Обавезна поља