Владимир Путин, чак и тамо где је омражен, привлачи пажњу не само зато што је председник моћне државе него и због тога што уме да даје неочекиване вишезначне одговоре. Прошлонедељни инвестициони ВТБ форум „Русија зове”, као и још неколико великих скупова годишње на којима је увек присутан – магнет су за инвеститоре.

Према оцени дописника „Форбса”, на овом форуму у Москви Путин је забављао госте одговарајући на питања десетина високо позиционираних извршних директора из кућа попут „Дупонт капитал” из Делавера, „Блек рок” из Њујорка и различитих компанија из Кине, Италије и Француске.

На форуму је било присутно око 2.500 људи из 60 држава, што је већ стандард последњих година. Информације би могле да буду размењене и без председника државе, али је Путин свестан да оно што даје чар овим сусретима јесу питања и његови одговори. Пре две године је штурим речима и говором бројки изнео податке о напретку у економији које је добио од министра финансија и Централне банке – и потом напустио салу. Како преноси „Форбсов” новинар, већина посетилаца је кренула за њим и онда су дуго стајали у ходнику и разговарали.

Ове године, Путин је са говорнице хвалио свој економски тим „јер економија није његова јача страна”, а онда се с руководиоцима „Енија” и других компанија завалио у беле кожне клуб-фотеље на подијуму, заузимајући опуштену мачо позицију раширених ногу, по којој је познат и захваљујући којој преузима владајућу позицију у просторији.

„Већина питања су строго везана за бизнис. Већина њих Путину звучи готово досадно. Питања буџета за власнике обвезница њега у ствари не покрећу. Али, када се покрену геополитичке расправе, Путин разговара са жаром као ’свој на своме’”, пише у „Форбсовом” извештају.

Владимир Путин говори на форуму „Русија зове 2019“ – Фото: Кремлин.ру

Када је упитан како му изгледа Володимир Зеленски, комичар који је постао украјински председник, и у каквим је односима с њим, Путин је одговорио: „Изгледа симпатично, изгледа искрено.” Уобичајеним маниром на оваквим јавним форумима, када не жели да суштински одговори на постављено питање, Путин да дослован одговор: „У каквим сам односима са Зеленским? Ни у каквим! Никада га нисам видео, ми се не познајемо, само смо разговарали телефоном.” А онда је додао да, упркос свим проблемима с Украјином, спекулацијама око Крима и Донбаса, сви добро знају да Русија никога неће нападати. „Колико има становника у ЕУ, колико у земљама НАТО-а? Колики је укупни економски и војни потенцијал? То је просто глупост, бесмислица. Руска претња је једноставно измишљотина оних који желе да зараде на својој улози у првим редовима у борби против Русије, да добију неке бонусе и олакшице за то. Све то има одређене временске оквире, то је свима јасно. За лидере водећих земаља Европе то је апсолутно очигледно”, рекао је Путин.

Једно од необичнијих питања на догађају стигло је од менаџера америчког фонда који је питао да ли је ЕУ опасно слична СССР-у. „Европска централна банка ствара новац од чаробне прашине”, почео је менаџер, „све се приказује људима да је за њихово добро.” „Мени то звучи као Совјетски Савез”, завршио је он.

„ЕУ има више обавезујућих правила него што је имао Совјетски Савез и ЕУ је централизованија, али осим тога, мислим да нису слични”, одговорио је озбиљно Путин и додао оно што увек каже о ЕУ – да је поуздан и важан трговински партнер и да не жели њен распад. Иако повремено шаљиво расположен, Путин је питање о ЕУ схватио озбиљно, за разлику од оног о нафти из шкриљаца, када се нашалио да Русија може од Американаца да купи половну опрему за вађење шкриљаца. Он и сам зна да Русија то не може да учини, јер је под америчким санкцијама.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – ЕУ је централизованија од СССР-а

* Обавезна поља