sirija-putin 2Телефонски разговор руског председника Владимира Путина и његовог сиријског колеге Башара ел Асада, обављен у среду, потврдио је спремност обе стране да подрже примену споразума о прекиду непријатељстава у Сирији, који су постигли Москва и Вашингтон и који би требало да ступи на снагу 27. фебруара.

Путинов портпарол Дмитриј Песков у среду је прокоментарисао и изјаве из Вашингтона да САД имају неки „план Б“ око Сирије. Наиме, иако је државни секретар Џон Кери похвалио све преговараче који су учествовали у договору о примирју у Сирији, у Вашингтону је процурила вест да у војном врху постоје сумње да ће Москва испунити своје обавезе, па је зато и направљен резервни план додатног притиска на Русију.

– Русија намерава да реализује оне задатке које су формулисали Путин и Обама („план А“) и то је за нас приоритет. Сматрамо да је преурањено уопште говорити о другим плановима – казао је Дмитриј Песков.

Он је подсетио на Путиново обећање да ће „порадити“ са руководством у Дамаску, али у Кремљу рачунају да ће исто тако Американци обавити део свог посла и искористити утицај који имају на групе које подржавају, да и они прихвате примирје. Једини са којима нема компромиса су радикални исламисти, па се већ сада зна да ће и после 27. фебруара Москва и Вашингтон наставити да бомбардују положаје Исламске државе као и Џебхат ан Нусри.

 svet zahra_620x0

ИЗБОРИ

ИАКО је председник Сирије Башар ел Асад одредио да ће се парламентарни избори у тој земљи одржати већ 13. априла, из редова опозиције стижу информације да то није реално. Последњи избори у земљи су одржани 2012.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Асад – Нема алтернативе плану „А“

* Обавезна поља