Војна сарадња између САД и Русије много је боља од њихове политичке сарадње, односи јесу лоши, али могу да се побољшају, посебно због трке у нуклеарном наоружању, на европском тржишту гаса остају конкуренти, док на изборима није било дослуха, али је Москва спремна да, због оптужби за мешање у америчке изборе, сарађује са истражним органима САД.

Ово је сиже дуго очекиваног самита америчког и руског председника који се јуче одржао у Хелсинкију. Доналд Трамп и Владимир Путин разговарали су два сата у четири ока (само уз присуство преводилаца), да би им се касније придружиле и делегације. Сложили су се да су имали веома добре разговоре, који су почетак рада на поправљању билатералних односа.

„Чак и за време тензија хладног рата, кад је свет изгледао доста другачије него данас, Русија и САД су успевале да воде јак дијалог. Наши односи нису били никад гори него данас. Ипак, то се променило пре нека четири сата”, казао је Трамп.

Он је поновио оно што је током викенда објавио на „Твитеру”, да су односи спали на најниже гране због „америчке лудости и глупости”, али је јуче додао да су сви били криви за такве односе, укључујући Русију.

„Хладни рат је ствар прошлости. САД и Русија се суочавају са сасвим другачијим изазовима Преузели смо прве кораке за побољшање односа и повратка поверења на прихватљив ниво.

Не слажемо се увек, али имамо доста заједничких интереса. Трамп и даље мисли да је анексија Крима била незаконита. Наше мишљење је другачије”, казао је Путин.

Шеф Кремља је затражио од Вашингтона да изврши јачи утицај на украјинске власти, а кад је реч о Сирији, приметио је да је највећи проблем ситуација са милионима избеглица у Турској, Јордану и Либану. „Руска и америчка војска су успоставиле сарадњу и нису дозволиле да дође до опасног сукоба у Сирији”, додао је Путин.

На то се Трамп надовезао речима да је Москва помогла Вашингтону да се реши Исламске државе: „Наше војске се слажу боље од политичких лидера” и две земље су спречиле смрт „стотина хиљада цивила”.

„Радије бих преузео политички ризик у потрази за миром, него да ризикујем мир док се бавим политиком“, изјавио је између осталог Трамп на конференцији за новинаре након састанка.

„Неслагања између наше две земље добро су позната, и председник Путин и ја смо о томе данас нашироко разговарали“, рекао је Трамп.

Рекао је да САД и Русија морају да нађу начин да сарађују у потрази за заједничким интересима, и да је продуктивни дијалог између њих добар за обе земље и „добар за свет“.

Трамп је оправдао своју одлуку да разговара с Путином подсећањем да су чак и за време Хладног рата САД и Русија били у стању да одржавају јак дијалог.

Трамп је рекао да је директно са Путином разговарао о наводима о мешању Русије у америчке изборе 2016. године, да су на том питању провели јако пуно времена и да руски председник има „јако мишљење о томе“.

Амерички председник је рекао да мисли да је истрага о руском мешању у америчке изборе која се води у САД „катастрофа за нашу земљу“. Трамп је поновио да са стране његовог изборног штаба није било никаквог дослуха.

„Председник Путин такође помаже Израелу. Обојица смо разговарали с Бењамином Нетањахуом, а и они такође желе да ураде одређене ствари у вези с питањем Сирије које се тичу безбедности Израела“, рекао је Трамп.

Путин рекао да Русија и САД треба да уједине снаге у борби са заједничким претњама.

„Данас се и САД и Русија суочавају са потпуно различитим изазовима. Ту је опасна неравнотежа механизама међународне безбедности и стабилности, регионалне кризе, све шира претња тероризма и прекограничног криминала, све већи проблеми у светској привреди, еколошке и друге опасности. У вези са свим тим је могуће удруживање снага. Надам се да ће и амерички партнери то схватити“, рекао је Путин.

Он је позитивно оценио утицај САД на решавање кризе у Кореји.

Путин о разговорима са Трампом

Састанак са председником САД Доналдом Трампом био је заиста садржајан, самит је одржан у партнерској атмосфери, успели смо да дотакнемо све главне проблеме билатералног формата, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

У ексклузивном интервјуу за руску телевизију „Први канал“ након руско-америчког самита у Хелсинкију, руски председник је нагласио да није имао никаква посебна очекивања везанa за самит, „јер је ово наш први садржајни сусрет“.

„И он је, по мом мишљењу, првобитно требало да буде загревање, да би се онда даље током наших будућих контаката говорило конкретније, али десило се друго: разговор је заиста био веома садржајан, одржан у прилично партнерској атмосфери, заиста, и био је веома добронамеран“, истакао је Путин.

Путин је свог америчког колегу Доналда Трампа назвао квалификованим човеком који разуме ситуацију и уме да слуша и ради оно што од њега очекују амерички гласачи.

„Он је врло квалификовани човек, он је у материјалу, слуша, прихвата аргументе, по неким питањима остаје при свом мишљењу“, истакао је руски председник у ексклузивном интервјуу.

Као пример тога Путин је навео став Трампа о иранском нуклеарном програму.

„Он је занимљив саговорник“, додао је руски лидер.

Путин је скренуо пажњу на чињеницу да „га (Доналда Трамп) сви сматрају искључиво бизнисменом“.

„Мислим да то није тако, јер је он ипак, наравно, политичар, пре свега зато што уме да слуша и чује од њега очекују бирачи и грађани. Он то добије“, рекао је руски председник у вези с тим.

О решавању сиријске кризе

Путин сматра да су Русија и САД на правом путу решавања ситуације у Сирији и шире.

„Све у свему, чини ми се да смо на правом путу у смислу решавања ситуације у ширем смислу, а не само чисто сиријског проблема“, рекао је Путин.

Руски лидер је навео да је на састанку у Хелсинкију са америчким председником успело да се дотакну сва главна питања од интереса у билатералном формату.

„По неким питањима, као што сте могли да видите на конференцији за новинаре, ми смо се договорили. Нарочито по неким питањима решавања ситуације у Сирији, конкретно у јужној зони деескалације и на Голанској висоравни. Узимајући у обзир интересе Израела. О томе смо разговарали раније са нашим иранским партнерима“, додао је руски председник.

Председници Русије и САД на разговорима у Хелсинкију нису разговарали о датуму следећег састанка, али би могли да имају прилику да разговарају на маргинама једног од азијских догађаја или на самиту Г20 у Аргентини, рекао је Путин.

Председник Русије сматра да је у политичком решавању ситуације у Сирији, лопта на страни опозиције.

„Сада предузимамо прилично енергичне покушаје да (интензивирамо) овај дијалог (о политичком решењу у Сирији), уверили смо председника (Сирије Башара) Асада о потреби формирања свог дела уставног одбора, који треба да се бави припремом измена устава или усвајањем новог устава. Председник Асад је то учинио, а опозиција до сада то није учинила“, истакао је Путин.

Он сматра да је „лопта сада на страни опозиције и оних који је подржавају“.

О мешању у америчке изборе

Русија нема никакве везе са изборима у САД и нема намеру да се и у будуће умеша у ове процесе у Америци, рекао је Путин.

„Наравно, подробно смо говорили о томе. То представља озбиљан иританс у нашим односима — што се тиче митског мешања Русије на изборе у САД. Мој одговор који сте чули на конференцији за штампу — ми категорички одбацујемо све покушаје да се руско-амерички односи искористе као монета за поткусуривање у унутарамеричкој политичкој борби“, нагласио је Путин.

„Русија као држава нема никакве везе са изборима у САД и мешањем у унутрашње послове Сједињених Америчких Држава и не намерава да има ни у будућим изборима — ни за Конгрес, ни председничким“.

Руски лидер је испричао да је скренуо пажњу америчког председника на потребу да сачека одлуку америчког суда по том питању.

„Скренуо сам пажњу свог колеге да постоји суђење у америчком суду и да је неопходно, очигледно, да се сачека коначна одлука“, закључио је Путин.

Поклоњена лопта и остало

Председник Русије Владимир Путин поклонио је америчком лидеру Доналду Трампу лопту са Светског првенства у фудбалу.

Он је то учинио на заједничкој конференцији за новинаре коју су одржали у Хелсинкију, где је, између осталог, било речи о првенству и успеху репрезентације Русије.

Трамп је прихватио лопту и захвалио се, а потом је бацио својој супрузи Меланији која је седела у првом реду.

Русија се никада није мешала у унутрашња питања САД, укључујући и изборни процес, нити се жели мешати.

Путин јеизразио забринутост због иступања САД из нуклеарног споразума с Ираном. Он је рекао да је Трампу предао документ с предлозима за неширење нуклеарног оружја.

Путин је рекао да Русија и САД треба да преузму вођство и сарађују на решавању рата у Сирији и хуманитарне ситуације у тој земљи.

„Русија и САД, дез дилеме, могу да преузму лидерство у том питању и обезбеде превазилажење хуманитарне кризе и помоћ повратку избеглица кућама“, рекао је Путин, а преноси Тасс.

Путин је навео да је Русија заинтересована за очување мира на Голанској висоравни и безбедност Израела.

Према његовим речима, после уништења терористичких група на југу Сирије стање на Голану „треба да се врати у потпуну сагласност са споразумом из 1974. о раздвајању израелске и сиријске војске“, што би вратило мир у регион и обезбедило сигурност Израела.

„Господин председник Трамп је томе данас посветио посебну пажњу. Желим да потврдим да је Русија заинтересована за такав развој догађаја и држаће се таквог става“, изјавио је Путин.

Путин је рекао да се ставови Москве и Вашингтона по питању Крима разликују, али да је за Русију то „затворено питање“.

„Позиција председника (САД Доналда) Трампа око Крима је позната и он се ње држи. Он говори о незаконитости присаједињења Крима Русији“, рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија на то питање гледа другачије.

„Подсећамо, спровели смо референдум строго у складу с међународним правом, с Повељом УН. За нас, за Русију, то питање је затворено. Потпуно“, изјавио је руски лидер.

САД су демократска држава? Ако је то тако, онда коначни закључак о мешању у америчке изборе може да да једино суд, а не обавештајне службе.

Руски лидер је рекао да оптужбе на рачун Русије у вези са мешањем у америчке изборе нису добиле потврду на суду.

„Слушали смо оптужбе на рачун фирме Конкорд. Колико ја знам, та фирма је ангажовала америчке адвокате и све оптужбе су растурене на америчком суду“, навео је Путин.

У САД су подигнуте оптужнице против 12 наводних руских обавештајаца који су руководили операцијом хаковања сервера Демократске партије.

Путин је рекао да амерички специјални тужилац Роберт Мулер, који води истрагу о наводном руском мешању, може да затражи да испита оптужене Русе на основу споразума из 1999. о узајамној помоћи у криминалним процесима.

„Што се тиче тих 12 сарадника наших обавештајних служби, ја о томе не знам ништа, треба да ми се појасни о чему је реч. Али председник ми је поставио то питање. Постоји споразум Русије и САД из 1999 о узајамној помоћи у криминалним случајевима. Америчка комисија може у оквиру тог споразума послати званични захтев за испитивање тих људи које сматра кривим за те преступе“, навео је Путин.

Руски председник је рекао да би Русија и САД могле да сарађују на регулисању светских тржишта нафте и гаса.

„Сматрам да ми, као велике нафтне и гасне државе, а САД јесу таква земља, можемо конструктивно да радимо на регулисању међународних тржишта, јер ми не желимо ванредни пад цена испод доње границе, зато што би од тога наши произвођачи имали штету, као и они у САД који производе нафту из шкриљаца и гас“, рекао је Путин.

Према његовим речима, „испод одређене границе нестаје профитабилност“. Путин је додао и да Москва и Вашингтон нису заинтересовани ни за „претерано високе цене“ и да постоји простор за сарадњу.

Руски лидер је такође рекао да је Русија спремна да настави са транзитом гаса преко Украјине, ако се за то обезбеде услови.

„Што се тиче ‘Северног тока 2’, председник Трамп је изнео забринутост у вези са могућим прекидом транзита кроз Украјину. Уверио сам председника да је Русија спремна да задржи тај транзит. Такодје, спремни смо да обновимо уговор о транзиту, који истиче следеће године, уколико компаније реше спор на Стокхолмском арбитражном суду“, навео је Путин.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Трамп у Хелсинкију

* Обавезна поља