Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће Србија наредних шест месеци плаћати Русији гас по цени од 270 долара за 1000 кубних метара.

„Постигли смо нешто што смо покушали, а Путин је показао пријатељство према Србији. У наредних шест месеци имаћемо цену гаса од 270 долара по кубном метру, као и повећање количине гаса и флексибилност за коју сам посебно молио“, рекао је Вучић.

„Путин ми је рекао: ‘Александре, решење ће бити добро’, а и после шест месеци, чини ми се да ћемо имати изузетну цену и повећање обима, али и флексибилност“, казао је Вучић.

Председник Србије је указао да се на овај начин штеди више од 300 милиона евра, што је, како је напоменуо, један национални стадион, а добили смо и сигурност за снабдевање.

Вучић је истакао да Србија неће имати проблема са гасом.

„Разговарали смо о много тема и хоћу да се захвалим председнику Путину. Разговарали смо о свим важним питањима, а он је добро разумео колики је значај цене, количине гаса и такозване гипкости. Данас или до краја фебруара нам треба око 13 милиона кубних метара гаса, а то су све тешка питања“, навео је Вучић.

На питање како је дошло до договора да ли је то био његов (Вучићев) предлог или је то понудио Путин, председник Србије је одговорио како је Путин донео ту одлуку тако што је прихватио његов предлог.

„Рекао сам вам да нисам сигуран да сам Путин да ли бих прихватио мој предлог. Прихватио је и био је више него фер – капа доле и велико хвала“, казао је Вучић.

Важна порука Путина

Око ствари око којих Русија може да помогне, Србија неће бити остављена на цедилу, важна је порука коју је изнео руски председник Владимир Путин, пренео је после разговора Вучић.

Вучић је навео да током разговора са Путином готово да нема теме које се нису дотакли, укључујући сарадњу у култури и спорту, упркос томе што је данас тежак дан за Русију због несреће у руднику у сибирској Кемеровској области.

Напомиње и да је Путин током разговора са њим био у контакту са представницима Министарства за ванредне ситуације који су га извештавали око трагедије, а страхује се да ће последице бити још веће.

„И у једном таквом дану Путин је нашао довољно времена за Србију“, истакао је Вучић.

Пренео је и да је Путин пред крај разговора рекао да мисли да су разговарали као блиски пријатељи.

„Рекао је да будем сигуран да око ствари око којих Русија може да помогне, Србија неће бити остављена на цедилу. То је важна порука“, истакао је Вучић.

Путин дочекује Вучића у Сочију – Фото: Инстаграм/Будућност Србије

„Путин је имао 90 питања за мене“

Вучић је навео да је председником Русије разговарао и о Косову и Метохији и ситуацију у региону, као и да је током разговора Путин имао 90 питања за њега из различитих области.

„Више је он мене питао, Русија наставља да води одговорну политику подржавања међународног права. Разговарали смо о Косову и Метохији, о целом региону, свим спољним аспектима и притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу Косова и Метохије, ономе што очекујемо, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију. Пажљиво и веома темељно смо разговарали о томе“, рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, беовоз линије која је веома значајна и чија је изградња комплементарна са изградњом метроа у Београду.

„Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора и разговарали смо о војно-техничкој сарадњи, где сам га упознао са различитим променама односа у региону“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, он је говорио о томе шта се дешава у нашем окружењу рачунајући на то како Србија може да чувајући мир сачува своју стабилност и сигурност.

Путин следеће године у Србији

Владимир Путин посетиће Србију следеће године, објавио је председник Србије Александар Вучић. Он је рекао да ће Путин у Србију доћи између маја и септембра.

„После три сата продуктивних и добрих разговора са председником РФ Владимиром Путином, захвалио сам се на гостопримству и добио потврду да ће следеће године посетити Београд и Србију“, објавио је Вучић на Инстаграму.

Путин: Став Русије о Косову непромењен

Русија увек подржава Београд у решавању питања Косова, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Што се тиче наших напора и заједничких корака на међународној сцени, па и око решавања косовског питања, знате да је наш став принципијелан. Не подлеже актуелној политичкој конјунктури“, рекао је Путин током разговора са председником Србије Александром Вучићем у Сочију.

„Подржавамо ваш став о косовском питању“, нагласио је Путин.

Председник Русије изразио је наду да ће се ситуација на крају развити тако да одговара интересима свих људи који живе у региону.

Путин захвалан због руског језика у српским школама

Руски председник Владимир Путин захвали је данас Александру Вучићу због подршке руском језику који се учи у српским школама.

Он је то рекао током састанка у Сочију, преноси Тасс.

„Захвални смо због подршке руском језику у српским школама”, рекао је Путин Вучићу.

Након састанка двојица председника наставила су разговор на ручку, а Вучић је својој делегацији поручио да је пресрећан због досадашњег тока разговора.

Путин: Односи се успешно развијају у свим правцима

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас, на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Сочију, да ће Москва и Београд пронаћи прихватљиво решење за услове новог уговора о испорукама гаса Србији.

„Мислим да ћемо се договорити, наложићемо одговарајућим телима да посао доведу до краја. Наћи ћемо такво решење које би било прихватљиво за наше српске партнере”, рекао је Путин.

Путин је пожелео Вучићу успех на изборима у Србији у априлу следеће године.

„Желим да вам изразим захвалност на пажњи коју посвећујете развоју руско-српских односа. Надам се да ће гласачи у Србији то такође ценити”, истакао је Путин, јавља РИА новости.

Путин је рекао да Русија очекује да премијерка Србије Ана Брнабић посети Москву у децембру.

„Развијамо односе између влада двеју земаља. Очекујемо да ће ваша премијерка доћи у Москву у децембру”, рекао је Путин Вучићу, пренео је Тасс.

Руски председник је истакао да позиција Русије по питању Косова и Метохије не зависи од текуће политичке конјунктуре и да се нада да ће бити пронађено решење које ће задовољити интересе свих.

„Знате да је наша позиција принципијелна. Подржавамо вашу позицију о решењу косовског питања и надам се да ће се на крају пронаћи решење које ће задовољити интересе свих људи који тамо живе”, поручио је Путин.

Вучић и Путин пред почетак разговора у Сочију – Фото: Инстаграм/Будућност Србије

Руски председник је рекао да се односи две земље развијају у свим правцима упркос пандемији коронавируса.

„Пред нама је обиље питања која треба да размотримо. Ипак, упркос изазовима које је донела пандемије, везе две земље не само да су одржане, већ су се развиле у свим правцима”, истакао је Путин.

Говорећи о трговини, Путин је рекао да ће Москва и Београд до краја 2021. године не само превазићи пад трговинске размене проузрокован пандемијом, већ ће повећати обим међусобне размене.

„Ако смо у 2020. години, пандемијској години, имали пад трговине, онда је ове године раст већ преко 20 одсто, у само девет месеци ове године. То значи да ћемо не само превазићи рецесију из 2020. године, већ ћемо такође повећати обим трговине”, поручио је руски председник, преноси Танјуг.

Указао је на развој сарадње у војној сфери.

Подсетио је да две земље редовно одржавају вежбе, развијају интеракцију на линији структура власти, министарстава одбране и генералштаба.

Према Путиновој оцени, „то је, несумњиво на добробит обе земље”.

Фотографија у горњем левом углу – Инстаграм/Будућност Србије


Извор: Спутњик, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Вучић у Сочију

* Обавезна поља