putin-articlelargeРуски председник Владимир Путин изјавио је да је потребно извршити анализу догађаја у Украјини и свих „обојених револуција“, како би се грађани заштитили од терористичких елемената и људи с екстремистичким ставовима.

Он је притом апеловао на парламентарце да не доносе одлуке које могу суштински да ограниче права и слободе грађана.

Потребна нам је анализа свих обојених револуција, укључујући последње догађаје у Украјини, ради заштите грађана од дивљања различитих екстремиста, од терористичких елемената и људи с екстремним ставовима“ – рекао је председник Русије.

Притом, Путин је замолио парламентарце да „буду пажљиви“.

Не треба да упадамо ни у какву еуфорију нити да стварамо услове који су неприхватљиви за цивилно друштво у циљу заштите својих права. Грађани земље треба увек да знају да имају на располагању скуп средстава и метода – законских средстава и метода које могу да искористе да упуте своје замерке власти, уколико то на други начин није могуће, укључујући митинге и демонстрације“ – додао је председник РФ.

Он је нагласио да такво изражавање воље „мора бити у оквиру закона“.

„Нико не треба да претендује да изађе из тог оквира, треба користити само мирне методе, како власт не би створила за себе стакленичке услове и како се не би скривала иза неког репресивног оквира, без мере проширујући своју репресивну функцију“- рекао је руски председник и додао да „све то мора бити у извесној равнотежи“.

Он је позвао парламентарце да управо тако, одговорно, приступају решавању тих питања.

„То да треба да анализирамо догађаје око нас – у информативној сфери, око протестног покрета – то је сигурно, само вас позивам да понесени тиме не доносите неке одлуке које би суштински ограничиле грађанске слободе и право грађана на изражавање сопственог мишљења“ – обратио се Путин члановима Савета Федерације.

Путин је тако реаговао на говор председника одбора Савета Федерације за законодавство Андреја Клишаса, који се, истичући велики број жртава током митинга у Украјини, заложио за измену закона о митинзима.

Клишас сматра да за кршење закона о митинзима треба увести кривичну одговорност.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – извршити анализу „обојених револуција“

* Обавезна поља