Председник Русије Владимир Путин посетио је 7. јануара Дамаск, где је обишао командни пункт групе Оружаних снага Русије у Сирији и састао се са председником Сирије Башаром ел Асадом. У оквиру посете одржани су и билатерални преговори руске и сиријске делегације.

Путин је заједно са сиријским лидером Башаром ел Асадом прошетао улицама Старог Дамаска и ушао у историјску џамију, а православној цркви поклонио икону, саопштила је прес-служба сиријског председника Башара ел Асада.

Председнике су пратили министри одбране две земље Сергеј Шојгу и Али Ајуб.

Путин је обишао центар града и посетио Умејадску (Велику) џамију, где је видео гробницу са главом Светог Јована Kрститеља. Председник се, такође, уписао у књигу утисака.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков навео је да је Путин Великој џамији поклонио Kуран из XVII века.

Руски лидер посетио је и Саборну цркву Девице Марије у хришћанској четврти Дамаска, најстарију хришћанску светињу у главном граду Сирије, и поклонио икону Богородице. Путин се у тој цркви срео са патријархом антиохијским и целог Истока Јованом X.

– Током разговора са Путином, патријарх је нагласио да у Сирији различите вере, и хришћани и муслимани, мирно коегзистирају и уживају апсолутно иста права – истакао је портпарол руског лидера.

Безбедност током доласка руског председника Дамаску осигуравали су руски војни авиони „сухој“.

ПУТИН РУСКИМ ВОЈНИЦИМА У СИРИЈИ – ОВДЕ СЕ БРАНИ РУСИЈА!!

Председник Русије Владимир Путин је на састанку са сиријским лидером Башаром ел Асадом изјавио да је на северу, северозападу и истоку Сирије остало много проблема.

Владимир Путин и Башар ел Асад у Саборној цркви Девице Марије у Дамаску – Фото: Профимедија

„Има још веома много проблема — и на северу, и на истоку и на северозападу земље“, рекао је Путин на састанку са Асадом у Дамаску.

Путин је истакао да заједничке акције Русије и Сирије омогућавају да се елиминишу најопасније вође терориста и да је „много тога учињено за годину дана“.

На састанку са сиријским председником Путин је констатовао да се ситуација у Сирији кардинално изменила набоље, али да се у региону „нажалост, заоштрава“.

Он је захвалио Асаду на позиву да дође у Сирију.

„Што се тиче Сирије, захваљујући вашим напорима и нашим заједничким акцијама, ситуација не само да се кардинално изменила, већ смо фактички сведоци обнове сиријске државности у Сирији и јединствене интегрисане земље“, додао је руски председник.

Руска војска у Сирији не само да помаже да се земља ослободи од терориста, већ и штити свој дом спречавајући милитанте да уђу у Русију и суседне земље, рекао је Путин обраћајући се руским војницима у Сирији.

„Русија и ваши најрођенији поносе се вама и желе вам све најбоље. Желим још једном да нагласим да ви не само што помажете сиријском народу да се ослободи терористичких група и банди, већ ви овде — у Сирији — браните свој родни дом, не дозвољавате инфилтрирање терориста у Русију и суседне државе“, истакао је руски председник.Он је захвалио руским и сиријским војницима, укључујући и лекаре, на савесном вршењу своје дужности у Сирији.

„Снаге за специјалне операције успешно решавају задатке. Морнарица на обали Сирије наставља да успешно брани наше националне интересе у Сирији“, нагласио је Путин.

Током посете Дамаску, Путин је лично честитао руским војницима у Сирији Божић и Нову годину.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на Божић посетио Сирију

* Обавезна поља