putin-snaga sibiraЈАКУТСК – Председник Русије Владимир Путин присуствовао је церемонији почетка изградње гасовода „Снага Сибира“. Њиме ће се гас транспортовати на Далеки исток и у Кину.

„Снага Сибира“ је систем за транспорт гаса из Јакутског и Иркутског центра за производњу гаса.

Дужина цевовода ће бити 3.968 км.

Како је раније изјавио руски министар енергетике Александар Новак, укупан обим инвестиција у изградњу гасовода и развој инфраструктуре износиће 55 милијарди долара.

Приликом данашњег сусрета са студентима Североисточног федералног универзитета, Путин је истакао да ће изградња гасовода „Снага Сибира“ допринети гасификовању руских региона у Сибиру и на Далеком истоку.

„Овај гасовод ће омогућити не само да се повећа извоз и проширимо географију нашег извоза угљоводоника, већ и да се направи још један озбиљан корак у гасификовању наше земље, што је посебно важно за њен источни део“ – рекао је руски председник.

По његовим речима, следећи корак ће бити „још интересантнији с економског аспекта“.

„Након што створимо мрежу гасовода на Далеком истоку и у Сибиру, имаћемо могућност да спојимо европски део гасоводног система с источним, и то с аспекта извозних могућности, с тачке гледишта проширења географије гасификовања наше земље пружа велике предности за преусмеравање гаса, у зависности од ситуације на светским тржиштима – или на запад, више и ефикасније, или на исток“ – истакао је шеф руске државе.

Путин је изразио наду да ће „ратовање санкцијама“ против Русије бити прекинуто и да ће се односи у свету вратити у „нормално корито сарадње“. При том је поручио Бриселу и Вашингтону: да ће највећу штету од санкција имати они који их уводе Русији.

Церемонији је присуствовао и потпредседник владе Кине Џанг Гаоли који је подвукао: „Кина је категорички против санкција САД и ЕУ против Русије. Кина је против обојених револуција“.

Он је обећао у име Пекинга да ће његова земља чинити све да помогне Русији, поред осталог – и повећавањем извоза хране на руско тржиште.

Џанг Гаоли истакао је и да је тај гасовод највећи светски грађевински пројекат, јер ће инвестиције из обе земље бити веће од 70 милијарди долара.

Раша тудеј пише да ће 3.968 километара цевовода који ће повезивати гасна поља у источном Сибиру са Кином, бити највећа таква мрежа у свету, а изградња гасовода „Моћ Сибира“ биће завршена 2019. године.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на отварању „Снаге Сибира“

* Обавезна поља